ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΚΑΤΑΝΤΆ ΒΆΡΟΣ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΡΕΣ: ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΜΑΣΤΏΝ- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑΣ

Ο μαστός είναι το απόλυτο σύμβολο θηλυκότητας. Όταν όμως είναι υπερτροφικός, λογικό είναι αυτό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία και την καθημερινότητα των ατόμων και των δυο φύλων που φέρουν τη συγκεκριμένη δυσμορφία.

Η σύγχρονη Πλαστική Χειρουργική διαθέτει μια πλειάδα μαστοπλαστικών τεχνικών δια των οποίων ο μαστός μπορεί να αποκτήσει (ή να ανακτήσει) την επιθυμητή εμφάνιση σε άντρες και γυναίκες.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Στις γυναίκες, η υπερτροφία μαστών (ή γιγαντομαστία) μπορεί να οφείλεται στο οικογενειακό ιστορικό, να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή να είναι αποτέλεσμα παχυσαρκίας.

Η γυναικομαστία στους άντρες συνήθως είναι ιδιοπαθής (αγνώστου αιτιολογίας ή κληρονομική), ενώ σπανιότερα ενοχοποιείται η κατανάλωση αναβολικών, αλκοόλ ή κάποιων ειδικών φαρμάκων (π.χ. αμιωδαρόνη).

Τόσο η γυναικομαστία, όσο και η μεγαλομαστία μπορούν να οδηγήσουν σε προσωπικά προβλήματα, όπως αμηχανία και χαμηλή αυτοεκτίμηση και σε πρακτικές δυσκολίες, όπως πόνος στην πλάτη και αδυναμία άθλησης. Η μειωτική μαστού και η αποκατάσταση της γυναικομαστίας συνδυάζουν την αποκατάσταση τόσο της καλαισθησίας, όσο και της λειτουργικότητας σε μόνιμη βάση.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

  • ασύμμετρα μεγάλα στήθη για τον σωματότυπο μιας γυναίκα, που δημιουργούν αυχεναλγία, δερματίτιδα στην υπομάστιο πτυχή, κύφωση ή οσφυαλγία
  • βαριοί μαστοί με πτώση (όταν οι θηλές κοιτάζουν προς τα κάτω)
  • έντονη ασυμμετρία μεταξύ των δυο μαστών
  • στους άντρες, ιδιαιτέρως ανεπτυγμένοι μαστοί που οδηγούν σε ψυχολογικά προβλήματα, αμηχανία και πρακτικές δυσκολίες (π.χ. άθληση, χορός κλπ)

ΤΕΧΝΙΚΗ

Της επέμβασης πρέπει πάντα να προηγείται η ενδελεχής ανάλυση, ο σχεδιασμός, η φωτογραφική αποτύπωση και η επεξήγηση από πλευράς του χειρουργού όλων των λεπτομερειών της, καθώς και της αναμενόμενης μετεγχειρητικής πορείας.

Η μειωτική στήθους (γνωστή και ως "σμίκρυνση στήθους") διενεργείται υπό γενική αναισθησία και συνίσταται στην εκτομή της περίσσειας μαστού και του υπερκείμενου δέρματος, με σκοπό να επανέλθει η θηλή στην κανονική της θέση και να ανακτήσει ο μαστός το φυσιολογικό, επιθυμητό σχήμα, μέγεθος και σφρίγος.

Η αποκατάσταση της γυναικομαστίας ποικίλει αναλόγως της περίσσειας ιστού και μπορεί να απαιτεί από μια απλή λιποαναρρόφηση υπό τοπική αναισθησία εως και αληθή μαστεκτομή με αναδιαμόρφωση του υπερκείμενου δέρματος.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ

Για έναν μήνα μετεγχειρητικά απαραίτητη είναι η χρήση αθλητικού, ελαστικού στηθόδεσμου στις γυναίκες και ελαστικού κορσέ στους άντρες. Επιστρέφετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες (πλην αθλητικών) μια εβδομάδα μετά το χειρουργείο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα αποτελέσματα φαίνονται άμεσα και είναι μόνιμα, ενώ η βελτίωση της ποιότητας των ουλών είναι ραγδαία κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η χειρουργική αποκατάσταση γυναικομαστίας- μεγαλομαστίας μπορεί να:

  • συμμετροποιήσει τους δυο μαστούς μεταξύ τους και με το σώμα σας σε σχήμα και μέγεθος
  • εξαλείψει την αυχεναλγία, την οσφυαλγία και τη δερματίτιδα εκ τριβής
  • διευκολύνει την καθημερινότητά σας (άθληση, ρουχισμός κ.α.)
  • διατηρήσει τόσο την αισθητικότητα της θηλής σας, όσο και την δυνατότητα γαλακτοφορίας των μαστών (στις γυναίκες)

Συμπερασματικά, η χειρουργική αποκατάσταση της γυναικομαστίας και της μεγαλομαστίας είναι δυο επεμβάσεις που μπορούν να σας απαλλάξουν οριστικά από τα «περιττά βάρη», κάνοντας τη ζωή σας ευκολότερη.

 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag