Tips για την επιλογή του κατάλληλου Πλαστικού Χειρουργού

Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο Πλαστικό Χειρουργό Θεσσαλονίκη

 

Η Πλαστική Χειρουργική είναι στις μέρες μας η δημοφιλέστερη, περισσότερο προβεβλημένη αλλά ταυτόχρονα και πιο παρεξηγημένη ιατρική ειδικότητα.  Συχνά ο κόσμος την ταυτίζει με την υπερβολή, αν και επιτυχημένη θεωρείται η παρέμβαση που σέβεται τις ιδιαιτερότητες του κάθε ενδιαφερομένου και που έχει ένα φυσικό αποτέλεσμα.

Όπως σε όλα τα πράγματα, πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αισθητική παρέμβαση, θα πρέπει να κάνετε μια έρευνα αγοράς για την επιλογή του κατάλληλου πλαστικού χειρουργού.

  1. Πώς θα βρω τους υποψήφιους Πλαστικούς Χειρουργούς;

Ένας συνηθισμένος τρόπος για την επιλογή Πλαστικού Χειρουργού είναι η σύσταση από κάποιον γνωστό σας που έχει ήδη υποβληθεί σε κάποια θεραπεία ή επέμβαση από τον συγκεκριμένο ιατρό, με το αποτέλεσμα να είναι της αρεσκείας σας.

Ένας άλλος, πολύ διαδεδομένος τρόπος στις μέρες μας είναι διαμέσου του διαδικτύου. Πλέον οι περισσότεροι Πλαστικοί διαθέτουν τις δικές τους πλατφόρμες όπου μπορείτε να δείτε δείγματα της δουλειάς τους και να 'ρθείτε σε επικοινωνία μαζί τους προκειμένου να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας.

  1. Είναι Πλαστικός Χειρουργός; Συμμετοχή του ιατρού σε εγχώριες και διεθνείς Εταιρίες.

Επιλέγοντας κάποιον που είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Πλαστικών, Επανορθωτικών και Αισθητικών Χειρουργών (ΕΕΠΕΑΧ), διασφαλίζετε οτι ο συγκεκριμένος ιατρός είναι Πλαστικός Χειρουργός.

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά στις μέρες μας αρκετοί συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων οικειοποιούνται την ιδιότητα του Πλαστικού, χωρίς στην πραγματικότητα να είναι και συνεπώς χωρίς να έχουν τη σχετική κατάρτιση και εκπαίδευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της υγεία σας. Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός που έχετε επισκεφτεί είναι πιστοποιημένος.

Οι διεθνείς πιστοποιήσεις ενός Πλαστικού (Ευρωπαϊκή Εταιρία Πλαστικών Χειρουργών- EBOPRAS, Διεθνής Εταιρία Πλαστικών Χειρουργών- ISAPS) περαιτέρω διασφαλίζουν την ιδιότητα και τη σχετική εμπειρία του και καλό είναι να αναζητούνται.

  1. Ποια η εμπειρία του στη δεδομένη επέμβαση;  

Κάθε επέμβαση έχει ιδιαιτερότητες και κάθε ιατρός ενδέχεται να έχει εξειδικευτεί στη μία ή την άλλη επέμβαση. Μην διστάζετε να ρωτάτε για την εμπειρία του κάθε ιατρού σε μια δεδομένη επέμβαση.

Eρωτήσεις που καλό είναι να απαντηθούν πριν τη διενέργεια οποιασδήποτε επέμβασης είναι:

  • Πόσο συχνά κάνει την επέμβαση;
  • Ποιες οι πιθανές επιπλοκές μιας επέμβασης;
  • Ποιο είδος αναισθησίας θα χρειαστώ;
  • Ποια είναι η προεγχειρητική προετοιμασία;
  • Ποια η περίοδος ανάρρωσης;
  • Πόσο επώδυνη είναι μια επέμβαση;
  • Πότε επιστρέφω στην καθημερινότητά μου;
  • Ποιο το κόστος του χειρουργείου – περιλαμβάνει και τη μετεγχειρητική παρακολούθηση;
  1. Πώς αισθάνεστε μαζί του;

Ακόμα και αν η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι καταφατική, όλοι οι άνθρωποι δεν είναι συμβατοί με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ο θεράπων ιατρός που θα επιλέξετε θα πρέπει να σας εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Στην Πλαστική Χειρουργική το αισθητικό κριτήριο είναι εξίσου ουσιώδες με τις επιστημονικές γνώσεις ενός Πλαστικού. Επίσης, το κριτήριο αυτό είναι υποκειμενικό και καλό θα ήταν να συμβαδίζει με το δικό σας. Αναζητείστε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο από τις φωτογραφίες με αντίστοιχες περιπτώσεις μέχρι και από την παραμικρή λεπτομέρεια στο ιατρείο του και φυσικά τη συμπεριφορά του απέναντί σας.

  1. Κλινικές που συνεργάζεται- ασφάλειά μου.

Φροντίστε η κλινική με την οποία συνεργάζεται ο ιατρός σας να είναι αξιόπιστη και κατάλληλη για τη συγκεκριμένη επέμβαση. Υπάρχουν επεμβάσεις μεγάλης διάρκειας, όπως η κοιλιοπλαστική, που ενδέχεται να απαιτήσουν έστω βραχεία νοσηλεία σε ΜΕΘ, π.χ. λόγω μεγάλης απώλειας αίματος. Ζητείστε να ενημερωθείτε λεπτομερώς για την υποδομή και τη σχετική εμπειρία του προσωπικού της κλινικής.

Πέρα από την κλινική, από πλευράς του ιατρού, ένα ασφαλές κριτήριο για τη βαρύτητα που δίνει στην ασφάλειά σας είναι η προσεκτική λήψη του ιατρικού ιστορικού σας, η εμπεριστατωμένη επεξήγηση όλων των λεπτομερειών της εκάστοτε επέμβασης όπως και των πιθανών επιπλοκών που σχετίζονται με αυτήν.

DON’ Ts!

Αποφύγετε Ιατρούς που:

  • σας πιέζουν να προβείτε σε μία αισθητική επέμβαση, χωρίς να διευκρινίζουν τους πιθανούς κινδύνους
  • σας υπόσχονται γρήγορα και εγγυημένα αποτελέσματα
  • θα κάνουν την επέμβαση χωρίς προεγχειρητική εκτίμηση (πρώτο ραντεβού στην κλινική)
  • θα σας κάνουν έκπτωση αν η επέμβαση γίνει αμέσως
  • δεν σας δίνουν προ- και μετεγχειρητικές οδηγίες
  • δεν σας εξηγούν τις πιθανές επιπλοκές
  • δεν σας ρωτάν τις δικές σας προτεραιότητες
  • δεν σας σέβονται και είναι βιαστικοί στην εξέτασή

 

Οι Έλληνες Πλαστικοί Χειρουργοί είμαστε μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής. Με μια εύκολη αναζήτηση (στο https://hespras.gr/el/members) είναι εύκολο ο κάθε ενδιαφερόμενος να διαπιστώσει εάν ο Πλαστικός στον οποίο απευθύνεται είναι μέλος της συγκεκριμένης εταιρείας.

Στις μέρες μας είναι πολύ σύνηθες Ιατροί άλλων ειδικοτήτων για αμιγώς εμπορικούς λόγους και ψευδεπίγραφα να δηλώνουν «αισθητικοί χειρουργοί», «αισθητικοί ιατροί»,  «δερματοχειρουργοί με εξειδίκευση στην αισθητική χειρουργική», «ΩΡΛ με ειδίκευση στην αισθητική προσώπου» κλπ. Οι παραπάνω συνάδελφοι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ταυτίζονται με τους πιστοποιημένους Πλαστικούς Χειρουργούς, μιας και δεν έχουν την επαρκή εκπαίδευση ενός Πλαστικού στο αντικείμενο που πραγματεύεται.

Ο Πλαστικός Χειρουργός έχει εκπαιδευτεί για δυο χρόνια στη Γενική Χειρουργική και άλλα τέσσερα στην ιδίως Πλαστική Χειρουργική, η οποία περιλαμβάνει τόσο την Επανορθωτική, όσο και την Αισθητική Χειρουργική. Αυτό που ουσιωδώς διαφοροποιεί τον Πλαστικό Χειρουργό σε σχέση με τους Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, πέρα από την εις βάθος γνώση του αντικειμένου, είναι πως μόνο αυτός γνωρίζει ποιά τεχνική ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση, πώς να αποφεύγει την κάθε επιπλοκή, αλλά και την ορθή της αντιμετώπιση, αν αυτή συμβεί.

Επιπλέον, είθισται κάθε ιατρός, μέσω των συνεδρίων και σεμιναρίων που παρακολουθεί, να ενημερώνεται συνεχώς πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς του ώστε να είναι γνώστης των νεότερων εξελίξεων και τεχνολογιών και να είναι σε θέση να επιλέξει την καταλληλότερη μεταξύ πολλών διαφορετικών τεχνικών, που θα δώσει τα βέλτιστα αποτελέσματα προς όφελος του εκάστοτε ασθενούς του.
Στις μέρες μας η τεχνολογική εξέλιξη επιτρέπει στον Πλαστικό Χειρουργό της επιλογής σας να είναι ιδιαίτερα αναίμακτος και ατραυματικός, μειώνοντας ριζικά το μετεγχειρητικό σας πόνο και κάνοντας την ανάρρωσή σας το δυνατόν ευκολότερη. Αρκεί να επιλέξετε και να εμπιστευθείτε τον καταλληλότερο!

 

 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag