Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δυο κυριότερων ενέσιμων αισθητικών θεραπειών

botox Θεσσαλονίκη

 

Συχνά μου κάνουν την ερώτηση «να κάνω μπότοξ ή υαλουρονικό για αυτήν τη ρυτίδα, ιατρέ» ή «τι χρειάζομαι εγώ, μπότοξ ή υαλουρονικό»; Αν και το Botox και το Υαλουρονικό είναι οι συχνότερα διενεργούμενες αισθητικές θεραπείες, με δεκαετίες «προϋπηρεσίας» πίσω τους, μεγάλο μέρος του κοινού ακόμα αγνοεί ποιες είναι οι κύριες ενδείξεις του καθενός τους, ποιες οι διαφορές και ποιές οι ομοιότητές τους. Ας τις δούμε, λοιπόν, αναλυτικά.

Mη-επεμβατικές θεραπείες

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: μη-επεμβατικές ονομάζονται οι Αισθητικές θεραπείες που συνήθως διενεργούνται στο ιατρείο ενός Πλαστικού Χειρουργού ή ενός Δερματολόγου. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι πως δεν απαιτούν κλινική, νοσηλεία ή χειρουργείο και συνεπώς έχουν μηδαμινό χρόνο ανάρρωσης. Το μειονέκτημά τους είναι ότι το αποτέλεσμά τους διαρκεί περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι συνηθέστερες μη-επεμβατικές θεραπείες είναι οι ενέσιμες, δηλαδή το μπότοξ, το υαλουρονικό και η μεσοθεραπεία.

Τί είναι τί;

Το μπότοξ ή Βοτουλινική τοξίνη (η επιστημονική του ονομασία) είναι μια τοξίνη που βοηθά στο να ‘παραλύσουν’ προσωρινά συγκεκριμένοι μύες του προσώπου που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία ρυτίδων.

Το υαλουρονικό οξύ είναι το σημαντικότερο filler, ένας πολυσακχαρίτης δηλαδή που υπό τη μορφή τζελ χρησιμεύει στο να αυξήσουμε ή να αποκαταστήσουμε τον χαμένο όγκο στα μέρη του προσώπου όπου το επιθυμούμε, π.χ. ρινοπαρειακές ρυτίδες, γωνίες στόματος και χείλη.

Τέλος, η μεσοθεραπεία είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος ενυδάτωσης του δέρματος του προσώπου, του λαιμού και του ντεκολτέ, προσφέροντάς σας μια πιο λαμπερή και ανανεωμένη όψη.

Συνηθέστερες  χρήσεις:

Οι συχνότερες χρήσεις του μπότοξ είναι για εκφραστικές ρυτίδες στο μέτωπο (οριζόντιες ρυτίδες), το μεσόφρυο (κάθετες ρυτίδες) και τα πλαϊνά των ματιών (πόδι χήνας), αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υπεριδρωσία μασχαλών, πελμάτων και παλαμών όπως και κατά της ημικρανίας.

Αντιθέτως, το υαλουρονικό χρησιμοποιείται για να αναπληρώσει ή να προσδώσει όγκο σε σημεία που αυτός έχει ελαττωθεί, π.χ. γωνίες στόματος, ρινοπαρειακές αύλακες, χείλη και ζυγωματικά. Ακόμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει το περίγραμμα του σαγονιού και του πιγουνιού.

Ποιά η διαδικασία, πού γίνεται και πόσο διαρκεί;

Τόσο το μπότοξ, όσο και το υαλουρονικό χορηγούνται ενέσιμα στο ιατρείο. Η διαδικασία είναι σχετικά ανώδυνη, λόγω της πολύ λεπτής βελόνας που χρησιμοποιείται και για τις δυο επεμβάσεις, και διαρκεί λίγα λεπτά.

Μετά από ενδελεχή ανατομική ανάλυση και φωτογράφηση ο Ιατρός μαρκάρει τα σημεία όπου θα εγχύσει το botox και στη συνέχεια χορηγεί το φάρμακο.

Αντιστοίχως, το υαλουρονικό χορηγείται απευθείας στο σημείο όπου επιθυμούμε να αυξήσουμε τον όγκο ή να λειάνουμε μια ρυτίδα.

Θα έχω σημάδια μετά τη θεραπεία;

Στη μεγάλη πλειοψηφία των θεραπειών με μπότοξ και υαλουρονικό δεν υπάρχει κανένα στίγμα λίγα μόλις λεπτά μετά την παρέμβαση. Πιθανές μελανιές και οιδήματα υποχωρούν λίγες ώρες μετά τη θεραπεία.

Θα χρειαστεί να επανέλθω στο ιατρείο;

Οι διαδικασίες ολοκληρώνονται σε μία μόνο επίσκεψη. Μετά από περίπου 10 ημέρες προγραμματίζεται ο επανέλεγχός σας προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρειάζεται κάποια διορθωτική παρέμβαση.

 

Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα και πόσο διαρκεί η δράση του καθενός;

Τα αποτελέσματα του μπότοξ αρχίζουν να γίνονται ορατά στις 2-3 ημέρες, οριστικοποιούνται μετά από 10 περίπου ημέρες και διαρκούν 5-6 μήνες.

Τα αποτελέσματα του υαλουρονικού γίνονται άμεσα ορατά και διαρκούν ένα χρόνο.

Είναι ασφαλή;

Και οι δύο ουσίες είναι εγκεκριμένες από τον FDA και την Ε.Ε.

Ποιες οι πιθανές παρενέργειες;

Οι μώλωπες και το οίδημα είναι οι μοναδικές ανεπιθύμητες ενέργειες και συνήθως παρέρχονται μετά την πάροδο λίγων ωρών.

Ήπια ασυμμετρία μπορεί να παρατηρηθεί κατά την έγχυση μπότοξ στο μέτωπο, αλλά είναι εύκολα διορθώσιμη.

Τι πρέπει ναι προσέξω αμέσως μετά;

Τόσο μετά το μπότοξ, όσο και μετά από το υαλουρονικό, θα πρέπει να αποφύγετε για τις πρώτες 6-7 ώρες τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, π.χ. να κάνετε σάουνα, σολάριουμ, να σιδερώσετε ρούχα ή να κάνετε πιστολάκι. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες (π.χ. γυμναστική) τις πρώτες 24 ώρες.

Ποιό το κόστος τους;

Το κόστος για τις διαδικασίες ποικίλλει και εξαρτάται από τον αριθμό των περιοχών για το μπότοξ και από την ποσότητα υλικού που θα απαιτηθεί για το υαλουρονικό.

Ποιοί δεν πρέπει να υποβάλλονται στις εν λόγω θεραπείες;

Χωρίς να υπάρχει απόλυτη αντένδειξη, καλό είναι οι έγκυες και οι θηλάζουσες να τις αποφεύγουν.

Απόλυτη αντένδειξη για το μπότοξ είναι οι ασθενείς με μυασθένεια.

Θα μείνω ικανοποιημένη από τη θεραπεία;

Πρόσφατη μελέτη κατέδειξε ότι οι ενδιαφερόμενοι που υποβλήθηκαν και στις δυο θεραπείες έμειναν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα σε ποσοστά άνω του 90%.

Θα έχω φυσικό αποτέλεσμα;

Με το σωστό συνδυασμό των δυο ουσιών μπορούμε να προσδώσουμε σε ένα πρόσωπο μια πιο νεανική και ξεκούραστη όψη, αποφεύγοντας τις υπερβολές και τα αφύσικα αποτελέσματα.

Προκειμένου να συμβεί αυτό απαιτείται αναλυτική συζήτηση μεταξύ ιατρού και ενδιαφερόμενου για τις επιθυμίες του δεύτερου και ενδελεχής επεξήγηση του πρώτου προς το δεύτερο σχετικά με τα προσδοκώμενα οφέλη αλλά και τις πιθανές παρενέργειες.

Τελικά να κάνω μπότοξ ή υαλουρονικό;

Ιδανικό σενάριο για την ολική αναζωογόνηση ενός προσώπου (ιδίως μετά τα 40) είναι ο συνδυασμός των δυο μεθόδων, μιας και η καθεμιά αφορά διαφορετική περιοχή του προσώπου και προσφέρει άλλου είδους πλεονεκτήματα. Συνοπτικά θα λέγαμε ότι το μπότοξ αφορά το άνω ήμισυ του προσώπου, ενώ το υαλουρονικό κυρίως το κάτω.

 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag