Ο υπέρηχος αντικαθιστά την MRI στον έλεγχο ρήξης ενθεμάτων σιλικόνης

ρήξη ενθεμάτων σιλικόνης

 

Ένα από τα βασικότερα ερωτήματα των γυναικών που υποβάλλονται σε αυξητική μαστού είναι το εαν μια ενδεχόμενη ρήξη του σιλικονούχου ενθέματος θα μπορέσει μελλοντικά να ανιχνευθεί. Ως τώρα, η εξέταση ρουτίνας για τον έλεγχο ρήξης ενθέματος ήταν η Μαγνητική Τομογραφία (M.R.I).

Νεότερα δεδομένα έρχονται να ανατρέψουν αυτή την πρακτική προτείνοντας μια απλούστερη και οικονομικότερη μέθοδο ελέγχου: τον Υπέρηχο.

Η τρέχουσα σύσταση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων- Φαρμάκων (FDA) είναι οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αυξητική να διενεργούν μια προληπτική μαγνητική τομογραφία (MRI) 3 χρόνια μετά την επέμβαση και κατόπιν χρόνο παρά χρόνο, ώστε να ελέγχεται η ακεραιότητα του ενθέματος. Παρόλαυτα, στο 15% το αποτέλεσμα είναι ψευδώς θετικό, με αποτέλεσμα γυναίκες να υποβάλλονται σε περιττές επεμβάσεις αντικατάστασης άθικτων ενθεμάτων. Εξάλλου, η MRI έχει μειονεκτήματα, αφού διαρκεί ώρα και είναι σχετικά ακριβή, οπότε λίγες γυναίκες (μόνο το 3%) διενεργούν την εξέταση. Αντιθέτως, ο υπέρηχος είναι φθηνότερος και γρηγορότερος.

Μια έρευνα που διεξήχθη από τον Dr. Bengtson στο Λας Βέγκας (Aesthet Surg J. 2012;32:157-174) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο υπέρηχος είναι ισοδύναμης ή και μεγαλύτερης διαγνωστικής αξίας στον έλεγχο ρήξης ενθέματος. Από το 2012 ελέγχθηκαν 500 ‘’ασθενείς’’ και ανευρέθησαν 80 ρήξεις ενθέματος.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο υψηλής ευκρίνειας υπέρηχος μπορεί να αντικαταστήσει την ΜRI στον έλεγχο ακεραιότητας των ενθεμάτων ως μια οικονομικότερη, συντομότερη αλλά και πιο αξιόπιστη μέθοδος, καθώς διεγχειρητικώς διαπιστώθηκε ότι όλες οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε επέμβαση αντικατάστασης του ενθέματος είχαν όντως, τελικώς, ρήξη.

 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag