Aυξητική στήθους: για ποιό λόγο να υποβληθώ στην επέμβαση;

αυξητική στήθους

Η αυξητική στήθους είναι μια πολύ διαδεδομένη επέμβαση. Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους μπορεί μια γυναίκα να υποβληθεί στην επέμβαση είναι:
• Να αυξήσει τον όγκο των μαστών της
• Να αναδιαμορφώσει το περίγραμμα τους
• Να διορθώσει μια ανισομαστία
• Να διορθώσει το σχήμα μετά από μια εγκυμοσύνη

ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ:
Tα ενθέματα τοποθετούνται είτε κάτωθεν, είτε άνωθεν του μείζονος θωρακικού μυός, αναλόγως του μεγέθους του ήδη υπάρχοντος μαστού και του σωματότυπου της γυναίκας. Επίσης στην απόφαση για τη θέση τους συνυπολογίζονται παράγοντες όπως η ελαστικότητα του δέρματος και το αναμενόμενο επιθυμητό αποτέλεσμα από την επέμβαση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΝΘΕΜΑΤΑ;
‘Ενθέματα’ ονομάζονται τα ξένα σώματα που εισάγονται στον ανθρώπινο οργανισμό προς διόρθωση μιας δυσμορφίας ή δυσλειτουργίας. Στην περίπτωση της αυξητικής στήθους συνήθως χρησιμοποιούνται ενθέματα σιλικόνης, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ενθέματα με φυσιολογικό ορό.
Η σιλικόνη είναι μια ουσία που βρίσκεται τόσο στη φύση (π.χ. στην άμμο), όσο και σε διάφορα αντικείμενα (π.χ. υπολογιστές). Στην ιατρική θεωρείται πολύ ασφαλές και βιοσυμβατό υλικό και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται για την κατασκευή τεχνητών καρδιακών βαλβίδων και επιθεμάτων, μεταξύ άλλων.
Βάσει σχήματος υπάρχουν δύο τύποι σιλικονούχων ενθεμάτων, τα στρόγγυλα και τα ανατομικά. Τα πρώτα δίνουν μια αύξηση σε όλες τις διαστάσεις του μαστού, ενώ τα δεύτερα έχουν σταγονοειδές σχήμα.
Λόγω της σύστασής τους τα σιλικονούχα ενθέματα έχουν περισσότερο φυσική αφή και σταθερότερο σχήμα και γι’ αυτό προτιμώνται.

ΠΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Προεγχειρητικά ο ιατρός σας θα σας ρωτήσει για τη γενική κατάσταση της υγείας σας, για να αξιολογήσει αν είστε κατάλληλη υποψήφια για την επέμβαση. Κατόπιν θα σας ενημερώσει για την επέμβαση και θα συζητήσει μαζί σας για το αναμενόμενο, επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα σας ενημερώσει για τις τεχνικές λεπτομέρειες της επέμβασης και τις πιθανές επιπλοκές και θα απαντήσει σε όλες σας τις ερωτήσεις. Τέλος, θα κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις που αφορούν στην επιλογή του κατάλληλου ενθέματος.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ;
Προσέρχεστε στην κλινική το πρωί της ημέρας της επέμβασης νηστική και διενεργείται ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος. Στη συνέχεια οδηγείστε στο χειρουργείο όπου υπό γενική αναισθησία υποβάλεστε στην επέμβαση. Διαμέσου μιάς μικρής τομής υπομαστικά ή περιθηλαία δημιουργούνται οι θήκες που θα υποδεχτούν τα ενθέματα. Εισάγεται το ένθεμα σε κάθε μεριά, συγκλείεται το τραύμα κατά στρώματα κ τοποθετούνται δύο παροχετευτικά σωληνάρια, τα οποία συνήθως αφαιρούνται την επομένη. Διαμένετε ένα βράδυ στην κλινική και την επομένη επιστρέφετε σπίτι σας.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ;
Η πρώτη αλλαγή γίνεται μετά από 4-5 ημέρες, ενώ τα ράμματα είναι απορροφήσιμα. Άμεσα μεταγχειρητικά συστήνεται η χρήση αθλητικού, ελαστικού σουτιέν. Επιστρέφετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες (π.χ. εργασία) μετά από μια εβδομάδα και στις αθλητικές δραστηριότητες μετά από έναν περίπου μήνα.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΞΗΤΙΚΗΣ ΣΤΗΘΟΥΣ;
Όχι. Αντιθέτως, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι γυναίκες με αυξητική στήθους έχουν στατιστικά χαμηλότερες πιθανότητες να νοσήσουν (πιθανότατα επειδή έχουν μικρότερο αυτόλογο μαστό). Παρόλαυτα, οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αυξητική στήθους οφείλουν να συνεχίσουν να αυτοεξετάζονται και να υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους (υπέρηχο/ μαστογραφία). Ακτινολογικώς, τα ενθέματα καθιστούν την γνωμάτευση μιάς μαστογραφίας κατά τι δυσκολότερη, αλλά ένας έμπειρος ακτινολόγος μπορεί να διαγνώσει μια ενδεχόμενη παθολογική εξεργασία.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ;
Η σημαντικότερη επιπλοκή της αυξητικής στήθους είναι η ρήξη του ενθέματος. Μπορεί να συμβεί είτε πρώιμα, είτε όψιμα. Στην πρώτη περίπτωση οφείλεται σε διεγχειρητικό ή άμεσα μετεγχειρητικό τραυματισμό, ενώ στη δεύτερη είναι αποτέλεσμα σχηματισμού κάψας. Η κάψα σχηματίζεται για να ενθυλακώσει κάθε ξένο σώμα που εισάγεται στον ανθρώπινο οργανισμό. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυξητικής μαστού είναι κλινικά ασήμαντη, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δώσει συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια δυσμορφία εώς και επώδυνες ενοχλήσεις. Με τα τελευταίας γενιάς ενθέματα τα ποσοστά ρικνωτικής κάψας έχουν μειωθεί σημαντικά.

ΑΛΛΕΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ;
Ο πόνος είναι κάτι υποκειμενικό. Έτσι, κάποιες ασθενείς νιώθουν μετεχγειρητικά αρκετό πόνο. Συνήθως ελέγχεται με τη λήψη απλών παυσίπονων από το στόμα. Η φλεγμονή είναι μια σημαντικότερη επιπλοκή, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απόρριψη- εξαγωγή του ενθέματος. Άλλες σοβαρές παρενέργειες είναι η ανάπτυξη υπερτροφικής ουλής (σπάνια) και η μεταβολή της αισθητικότητας στη θηλή (συνήθως μετά από περιθηλαία προσπέλαση).

ΑΡΧΙΖΩ Κ ΦΟΒΑΜΑΙ! TEΛΙΚΩΣ ΤΙ ΜΟΥ ΣΥΣΤΗΝΕΤΕ, ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;
Η αυξητική στήθους είναι μια επέμβαση που αλλάζει ριζικά τη θηλυκότητα μιας γυναίκας και παράλληλα βελτιώνει το βαθμό αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής της. Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αυξητική μαστών είναι από τις πιο ευχαριστημένες και χαρούμενες και σπανίως μετανιώνουν για την επέμβαση.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag