‘Ου γαρ έρχεται μόνον το γήρας’: συνέντευξη στο περιοδικό των Σερρών "Μετά"

Ιατρείο Πλαστικού Χειρουργού Σέρρες

‘Ου γαρ έρχεται μόνον το γήρας’, έλεγαν πολύ σοφά οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Μετά τα πρώτα –άντα τα πρώτα σημεία φθοράς κάνουν την εμφάνιση τους, καθιστώντας επιτακτική την ορθή αντιμετώπισή τους. Ο Ορθοπαιδικός Χειρ/γός Ρήγας Σαντάς, αθλητίατρος της ομάδας μπάσκετ του Ηρακλή Θεσσαλονίκης και ο Πλαστικός Χειρ/γος Ευάγγελος Ακτσαλής, μέλος της Ευρωπαικής Εταιρίας Πλαστικών Χειρουργών μας αναλυουν τις εκφυλιστικες καταστάσεις που μας ταλαιπωρούν συχνότερα κ προτείνουν προληπτικές αλλά κ θεραπευτικές μεθόδους για ένα καλύτερο ‘ευ ζειν’.


-ΜΕΤΑ Ποια είναι η πιο συχνή εκφυλιστική νόσος του μυοσκελετικού συστήματος και του δέρματος?
-Ρ.Σ. Η πιο συχνή εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων είναι η οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία χρόνια εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων των άνω και κάτω άκρων αλλά και της σπονδυλικής στήλης. Χαρακτηρίζεται από τη φθορά του αρθρικού χόνδρου, του τμήματος δηλαδή του οστού που βρίσκεται μέσα στην άρθρωση και βοηθάει στην ομαλή κίνηση των οστών και την απορρόφηση των φορτίων, αλλά και από τη δημιουργία οστικών προεξοχών στα όρια των αρθρικών επιφανειών που λέγονται οστεόφυτα.
-Β.Α. Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και στο δέρμα, όπου λόγω της βαθμιαία μειούμενης παραγωγής ελαστίνης κ κολλαγόνου η επιδερμίδα μας χάνει την ελαστικότητα, τη λάμψη κ την απαλότητα που είχαμε ως νέοι. Ως επακόλουθο παρατηρείται μια χαλάρωση των ιστών, η οποία με την πάροδο του χρόνου κ τη διαρκή επίδραση της βαρύτητας καθίσταται όλο κ πιο εμφανής.

- ΜΕΤΑ Υπάρχουν τρόποι να προλάβουμε αυτές τις εκφυλιστικές διεργασίες?
-Ρ.Σ. Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν. Οι δραστηριότητες με μεγάλες καταπονήσεις σε επίπεδο για παράδειγμα επαγγελματικού αθλητισμού, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ , βόλει κ.α. έχουν δείξει πρώιμη εκφύλιση, δυστυχώς, των αρθρώσεων λόγω υπέρχρησης ,ενώ σπόρ όπως η κολύμβηση ,το ποδήλατο και το γυμναστήριο δε συμβάλλουν στη πρόωρη φθορά των αρθρώσεων.
-Β.Α. «Κάνε άλμα πιο γρήγορο απ’ τη φθορά!», λέει ο Ελύτης, τονίζοντας ακριβώς την αξία της πρόληψης σε όλα τα επίπεδα. Εις ό, τι αφορά την επιδερμίδα η αποφυγή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή, ο ύπνος με σταθερό ωράριο κ η ενυδάτωση παίζουν αποφασιστικό ρόλο. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί η σημασία της προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία τόσο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όσο και κατά τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου με μεγάλη ηλιοφάνεια.

- ΜΕΤΑ Εάν παρ’ όλ’ αυτά νιώσουμε τα σημάδια του επερχόμενου γήρατος στο κορμί μας, ποιο είναι το επόμενο βήμα στην αντιμετώπισή του?
-Ρ.Σ. Επόμενο στάδιο μετά την πρόληψη είναι η συντηρητική θεραπεια. Φυσικοθεραπείες ,τοπικά και συστηματικά αντιφλεγμονώδη και τροποποιητικά της νόσου φάρμακα βοηθούν. Ενδαρθρικές εγχύσεις υαλουρονικού νατρίου αλλά και κορτιζόνης σε πιο βαριές καταστάσεις έχουν θετικά αποτελέσματα αλλά βασίζονται στον περιορισμό του εμμένοντος άλγους και φυσικά στην πλήρη ίαση. Μαγικά φάρμακα δεν υπάρχουν.
-Β.Α. Το Υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται κ στην Αισθητική Ιατρική για να εξαλείψει τις στατικές ρυτίδες ποικίλου βάθους. Στατικές είναι οι ρυτίδες που υπάρχουν μόνιμα στο πρόσωπό μας, ανεξάρτητα από τις κινήσεις των υποκείμενων μυών. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το υαλουρονικό ενύεται προκειμένου να ‘γεμίσει’ την ρυτίδα κ να την κάνει λιγότερο εμφανή, ή ακόμα και να την εξαλείψει. Άλλες μέθοδοι, όπως η μεσοθεραπεία, συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος. Τέλος, στην περιπτωση του Μποτοξ με μικρούς κ ανεπαίσθητους νυγμούς (τσιμπήματα) καταργούμε προσωρινά τη νευρομυική σύναψη ουτως ώστε ο μυς να μην δέχεται εντολή από το νευρο. Ετσι εξαλείφουμε τις δυναμικές ρυτίδες, δηλαδή αυτές που προέρχονται από την κινητικότητα των μυών του προσωπου, όπως π.χ. στο μέτωπο.

-ΜΕΤΑ Σιγουρα, όμως, θα υπάρχουν κ περιπτώσεις όπου φτάνουμε σε ένα σημείο που χρειάζεται κάτι πιο επεμβατικό.
-Ρ.Σ. Βεβαίως! Όταν για παράδειγμα η εκφύλιση μιας άρθρωσης είναι μη αναστρέψιμος με εμμένον και αφόρητο άλγος ,δυσκαμψία που καθιστά δυσλειτουργική την άρθρωση και επηρεάζει αυτό σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας, έχει θέση η επανορθωτική χειρουργική ενηλίκων (αρθροπλαστικές).
-Β.Α. Αντιστοίχως, μετά από μεγάλη απώλεια βάρους μια κρεμάμενη κοιλιά ή ένας πτωτικός μαστός δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν χειρουργικά, δηλαδή με μια κοιλιοπλαστική ή με μια ανόρθωση μαστών. Ακόμα, όταν στις ρυτίδες του προσώπου προστεθεί και εξεσημασμένη χαλαρότητα ιστών, τότε επεμβάσεις όπως η βλεφαροπλαστική και το face-lift είναι οι μόνες αποτελεσματικές λύσεις για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

- ΜΕΤΑ Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται πάντα υπό γενικη αναισθησία?
-Ρ.Σ. Όχι πάντα. Για παράδειγμα, στη ρήξη τενόντων απαιτείται επανασυρραφή τους ή τενοντομετάθεση… για να καταστει ο μυς ξανα λειτουργικός. Τέτοιου τύπου επεμβασεις γίνονται με τοπ. αν/σια.
- Β.Α. Η πλειοψηφία των επεμβάσεων στην Πλαστική Χειρουργική γίνονται με τοπική αναισθησία. Η βλεφαροπλαστική, η ωτοπλαστική αλλά και μικρές ή μεσαίες λιποαναρροφήσεις γινονται με τοπική αναισθησια και είναι ελάχιστα επώδυνες μετεγχειρητικά. Ετσι, ο/η ασθενής την ιδια ημέρα του χειρουργειου επιστρέφει σπίτι του.

- ΜΕΤΑ Υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά και αδυνατεί να αντιμετωπισει κάποιες καταστάσεις?
-Β.Α. Τα όρια της επιστήμης συνεχώς επεκτείνονται. Μέχρι πρόσφατα οι γυναίκες που υποβάλλονταν σε μαστεκτομή παρέμεναν ‘ακρωτηριασμένες’ από αυτό το σύμβολο της θηλυκότητας, αποδεχόμενες μοιρολατρικά την νέα τους εικόνα. Σήμερα υπάρχει μια πληθώρα μεθόδων αποκατάστασης μετά μαστεκτομή, από τις οποίες η ασθενής σε συνεργασία με τον ιατρό μπορεί να επιλέξει.
-Ρ.Σ. Σήμερα γίνονται ‘θαύματα’ στο χώρο της χειρουργικής. Σκεφτείτε πως με δυο μικρές οπές του 1cm διορθώνονται βλάβες που παλαιότερα μας ταλαιπωρούσαν για έτη. Συγκεκριμένα στην επανορθωτική χειρουργική ενηλίκων , παλαιότερα αναγκαζόμασταν να κάνουμε ημιακρωτηριαστικές επεμβάσεις για να ανακουφίσουμε τον ασθενή και σήμερα αλλάζουμε σχεδόν όλες τις αρθρώσεις του σώματος μας μικροεπεμβατικά (με πολύ μικρές τομές περι των 10cm). Ακόμα, με σιλικονούχα ενθέματα επιδιορθώνουμε ρήξεις τενόντων, πράγμα ασύλληπτο μέχρι πριν λιγες δεκαετίες.
-Β.Α. ...σιλικόνη χρησιμοποιούμε και εμείς οι Πλαστικοί στην αυξητική μαστού, αλλά νομίζω αυτό ξεφεύγει της ύλης του παρόντος άρθρου.

-ΜΕΤΑ Μάλλον ναι, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο μας θεμα! Σας ευχαριστώ πολύ.
-Ρ.Σ. Και μεις ευχαριστούμε για τη φιλοξενία!
-Β.Α. Ελπίζω να ήμασταν διαφωτιστικοί. Ευχαριστούμε.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag