Συμβουλές για ένα υγιές δέρμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

συμβουλές για υγιές δέρμα

Η αγαπημένη εποχή του χρόνου για τους περισσότερους επιτέλους έφτασε και όλοι μας ήδη απολαμβάνουμε παραλίες και δροσερά κοκτέιλς. Το καλοκαίρι, όμως, παρ' όλη την ανεμελιά που το χαρακτηρίζει, εγκυμονεί και αρκετούς κινδύνους. Ιδού ένας σύντομος οδικός χάρτης αποφυγής των θερινών παγίδων που καραδοκούν για εσάς και το δέρμα σας:

ΤΙ Ν' ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ:

Την έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία: ακούγεται βαρετό μετά από τις τόσες επαναλήψεις, αλλά η ηλιακή ακτινοβολία είναι από τους πιο επιβαρυντικούς παράγοντες για το δέρμα μας, ευθυνόμενη για την εμφάνιση δυσχρωμιών, ρυτίδων, χαλάρωσης αλλά και καρκίνου. Για το λόγο αυτό πρέπει να εφαρμόζουμε υψηλού δείκτη αντηλιακή προστασία (και να την επαναλαμβάνουμε τακτικά στη διάρκεια της ημέρας) όχι μόνον κατά τους θερινούς μήνες, αλλά όλες τις ημέρες του χρόνου με μεγάλη ηλιοφάνεια.

Την αφυδάτωση: είμαστε κατά 60% νερό, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο ν' αναπληρώνουμε τις (αυξημένες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού) απώλειές του καταναλώνοντας ενάμιση με δύο λίτρα νερού ημερησίως.

To κάπνισμα: εκτός των γνωστών συστηματικών βλαβών, το κάπνισμα ευθύνεται επίσης για τις βαθιές ρυτίδες και τη χαλάρωση του δέρματος (ιδίως του προσώπου), αφού προκαλεί αγγειόσπασμο και συνεπώς μείωση της αγγείωσης, του τόνου και της ελαστικότητας του δέρματος. Πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν ότι για κάθε δέκα χρόνια καπνίσματος γερνάμε δύο επιπλέον χρόνια.

Την κατάχρηση αλκοόλ: Δεν αναφερόμαστε σ' ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα που πίνετε ενίοτε κοινωνικά, αλλά για την υπερβολή. Το αλκοόλ αυξάνει φλεγμονώδεις παράγοντες και συμβάλει στη χαλάρωση του δέρματος, μεταξύ άλλων συστηματικών επιβλαβών συνεπειών.

Την κακή διατροφή: Ουσίες όπως το ελαιόλαδο και τα Ω-3 λιπαρά (ωφέλιμα λιπαρά) βοηθούν στην καλύτερη ποιότητα μαλλιών, νυχιών και δέρματος.

Το ξενύχτι: Όταν κοιμόμαστε το δέρμα μας επουλώνει μικροτραυματισμούς όλης της ημέρας και αναγεννάται. Η έλλειψη ύπνου (ή ο ύπνος με ακανόνιστο ωράριο) εμποδίζει αυτήν τη διαδικασία ενώ παράλληλα προκαλεί στρες, που με τη σειρά του συσχετίζεται με ασθένειες όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η ακμή.

Την αδράνεια: η άσκηση μειώνει το στρες και αυξάνει την ευεξία μέσω της παραγωγής ενδορφινών, των δικών μας, δηλαδή, φυσικών ευφορικών ‘ναρκωτικών’. Η άσκηση βελτιώνει ακόμα την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα ένα πιο φρέσκο και ξεκούραστο look.

Χαρείτε στο έπακρο αυτό το καλοκαίρι σεβόμενοι ό, τι  πολυτιμότερο σας έχει δωρίσει η φύση, το σώμα σας!

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag