Χέρια ψηλά, και όλα τα φτάνω: αυτό το καλοκαίρι, πείτε 'τέλος' στην ενοχλητική υπεριδρωσία!

υπεριδρωσία

Η υπεριδρωσία είναι μια ιδιοπαθής κατάσταση αγνώστου αιτιολογίας που συναντάται σε άντρες και γυναίκες σε ποσοστό 5% περίπου. Αφορά την υπερέκκριση ιδρώτα στα πέλματα, τις παλάμες, και, συνηθέστερα (σε ποσοστό 50%) τις μασχάλες.

Η υπερέκκριση είναι συνεχής αλλά μπορεί να πυροδοτείται και από τη σωματική ή ψυχολογική επιβάρυνση, επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητα του ‘’πάσχοντος’’ ατόμου. Η οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα καθίσταται δυσχερής: μια χειραψία, το να φορέσεις το αγαπημένο σου πουκάμισο ή T-shirt, το να εξασκήσεις το αγαπημένο σου σπορ φορώντας αθλητικά παπούτσια και άλλες δραστηριότητες, που στα μάτια των περισσότερων ανθρώπων φαντάζουν απλά, μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα δύσκολα για τα άτομα αυτά. Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά προβλήματα, αμηχανία και κοινωνικό (αυτό)αποκλεισμό.

Η θεραπεία της υπεριδρωσίας είναι συνήθως συμπτωματική και ονομάζεταιBotox!

To botox είναι μια νευροτοξίνη η οποία μπλοκάρει την εντολή που δίνει το νεύρο στον ιδρωτοποιό αδένα (ή τον μυ, στην περίπτωση καταπολέμησης ρυτίδων). Αποτέλεσμα αυτού, να μειώνεται κατά πολύ ή ακόμα και να καταργείται εντελώς η έκκριση ιδρώτα στη συγκεκριμένη περιοχή για τέσσερεις περίπου μήνες.

Η τεχνική είναι απλή και σχετικά ανώδυνη και διαρκεί δέκα λεπτά. Αφού διενεργηθεί ένα τεστ (ιωδίου) για να ελεγχθούν οι περιοχές με τη μεγαλύτερη έκκριση, στη συνέχεια ενύονται μικροποσότητες του φαρμάκου εκεί ακριβώς όπου χρειάζεται. Το botox αρχίζει να δρα σε τρεις ημέρες, κορυφώνει τη δράση του σε 10-12 ημέρες, μένει ενεργό στα ίδια επίπεδα για 3 περίπου μήνες, ενώ στη συνέχεια βαθμιαία η δράση του φθίνει, για να χάσει εντελώς τη δραστικότητά του μετά από 4 περίπου μήνες, οπότε και συστήνεται η επαναχορήγηση, αν ο ενδιαφερόμενος το επιθυμεί.

Οι παρενέργειες είναι σπάνιες και αφορούν κυρίως το σχηματισμό αιματώματος (απορροφάται εντός 48 ωρών) και τον ήπιο πόνο (ακριβέστερα ‘’ενόχληση’’), αποκλειστικά και μόνο την ώρα της θεραπείας.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag