Νήματα: ανακαλύψτε τον μίτο της νεότητας!

θεραπεία με νήματα

Τι είναι τα νήματα ανόρθωσης thread- lift P.D.O.?

Τα νήματα πολυδιαξόνης (P.D.O.) είναι μια νέα, ασφαλής τεχνική αντιμετώπισης της χαλάρωσης και ανόρθωσης του προσώπου και του λαιμού αποφεύγοντας το νυστέρι και το face- lift. Αρχικά το συγκεκριμένο υλικό χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή χειρουργικών ραμμάτων, τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει ‘υιοθετηθεί’ και από την Αισθητική Ιατρική λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του στους ιστούς.

Πώς λειτουργούν;

Χρησιμοποιώντας λεπτά, απορροφήσιμα νήματα επιτυγχάνεται η παραγωγή:

  • κολλαγόνου (πρωτεϊνης υπεύθυνης για τον τόνο και το σφρίγος της επιδερμίδας)
  • ελαστίνης (πρωτεϊνης υπεύθυνης για την ελαστικότητα της επιδερμίδας)

Επιπλέον, με τα νήματα ανάρτησης επιτυγχάνεται η ανόρθωση πτωτικών ιστών και η ανάκτηση του περιγράμματος της κάτω γνάθου.

Που και πώς μπαίνουν τα νήματα;

Τα νήματα είναι μια σχετικά απλή και γρήγορη επέμβαση που διενεργείται στο ιατρείο. Τοποθετούνται κατευθείαν στην περιοχή που επιθυμούμε να διορθώσουμε με οδηγό μια πολύ λεπτή βελόνη η οποία εν συνεχεία αφαιρείται, χωρίς ν’ απαιτούνται τομές και αναισθησία. (βλ. εικ. 1)

Είναι μια επώδυνη θεραπεία;

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν αισθάνονται πόνο, αν, όμως, το επιθυμούν, μπορεί να προηγηθεί η επάλειψη με αναισθητική κρέμα μισή ώρα πριν την θεραπεία.

2015-03-11 17.54.012015-03-11 18.17.16

εικ. 1 Τα νήματα κατά τη διάρκεια της εφαρμογής τους. Το χαμόγελο της ασθενούς είναι ενδεικτικό του ανώδυνου της μεθόδου. Δίπλα, το οίδημα αμέσως μετά το πέρας της θεραπείας

Πόσο διαρκεί η θεραπεία και πότε γίνονται ορατά τ' αποτελέσματα;

Η θεραπεία διαρκεί περίπου μισή ώρα. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά, αλλά με τον καιρό ενεργοποιούνται όλο και περισσότεροι ινοβλάστες προς παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα το μέγιστο αποτέλεσμα να παρατηρείται στους τρεις περίπου μήνες. Τα νήματα απορροφώνται πλήρως  στους 6-8 μήνες και το αποτέλεσμα διαρκεί 12- 16 μήνες.

Ποιες οι ενδείξεις της θεραπείας;

Κυριότερη ένδειξη  είναι η ήπια χαλάρωση στο περίγραμμα της κάτω γνάθου, στα πλάγια και κάτω από το στόμα και στον λαιμό. (βλ. εικ. 2 και 3)

2014-07-21 17.03.502014-08-05 19.04.32

εικ.2 Θεραπεία για την χαλάρωση πλαγίως του πιγουνιού και για την πτώση της γωνίας του στόματος, πριν και μετά την εφαρμογή των νημάτων. Διακρίνεται ήπιο οίδημα στις οπές εισόδου των νημάτων, το οποίο συνήθως υποχωρεί εντός ολίγων ωρών. Η συγκεκριμένη ασθενής υπεβλήθη και σε αυξητική χειλέων με υαλουρονικό οξύ.

…και ποιες οι πιθανές παρενέργειες της τεχνικής;

Ήπιο οίδημα και μώλωπες (μελανιές) συμβαίνουν σπάνια και συνήθως υποχωρούν εντός 48 ωρών, αλλά θα πρέπει να συνεκτιμώνται σε περιπτώσεις που σε σύντομο χρονικό διάστημα ακολουθεί κάποια υποχρέωση.

12

εικ. 3 Ασθενής με πτώση γωνιών στόματος, πριν και μια εβδομάδα μετά τη θεραπεία

34

εικ.4 Η ίδια ασθενής με την εικ.3, προφίλ. Παρατηρείστε την βελτίωση στο περίγραμμα της κάτω γνάθου και του λαιμού ("προγουλιού"), καθώς επίσης και των ρινοπαρειακών αυλάκων με τη χρήση αποκλειστικά νημάτων.

εικ.5 Ασθενής με πτώση γωνιών στόματος ("μαριονέττες") και χαλάρωση σαγονιού ("μπουλντόγκ") πριν και άμεσα μετά τη θεραπεία. Εμφανής βελτίωση στο περίγραμμα της κάτω γνάθου.

Άρα το face- lift καταργείται;

Τα νήματα έχουν σαφείς ενδείξεις (ήπια πτώση και χαλάρωση σε αρχικά στάδια) και γι’ αυτό συνήθως εφαρμόζονται σε άτομα εώς 50 ετών. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το face- lift, το οποίο συνήθως διενεργείται σε μεγαλύτερες ηλικίες (και συνεπώς και μεγαλύτερη χαλάρωση) για να δώσει ένα εγγυημένο αποτέλεσμα με διάρκεια (εώς δέκα έτη) στο χρόνο.

Μπορούν τα νήματα να συνδυαστούν με άλλες θεραπείες;

Για ιδανικά αποτελέσματα η τεχνική μπορεί να συνδυαστεί με άλλες, συμπληρωματικές θεραπείες, όπως Botox, υαλουρονικό και μεσοθεραπεία (βλ. εικ.2)

Τι πρέπει να προσέχω και τι ν’ αποφύγω μετά τη θεραπεία;

Αμέσως μετά την θεραπεία εφαρμόζεται παγοθεραπεία, για περιορισμό του οιδήματος, ενώ συστήνεται η αποφυγή της έντονης μάσησης και των θερμών λουτρών την ημέρα της θεραπείας και της έντονης άσκησης τις επόμενες 3-4 ημέρες.

 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag