Είναι το botox πανάκεια; Οι 'μαγικές' ιδιότητες μιας πολυδύναμης τοξίνης

μπότοξ πριν και μετά

Με περίπου 5 εκ. εφαρμογές παγκοσμίως, τo Botox ήταν με διαφορά η δημοφιλέστερη αισθητική θεραπεία και κατά το 2014. Οι συνηθέστερες ενδείξεις του είναι πλέον λίγο-πολύ γνωστές: ενοχλητικές εκφραστικές ρυτίδες του άνω τριτημορίου του προσώπου (μεσόφρυο, ρυτίδες μετώπου και ‘πόδι χήνας’). Υπάρχουν, όμως, και αρκετές ‘ειδικές’ ενδείξεις του Botox, οι οποίες είναι εν πολλοίς παραγνωρισμένες.

Αναφερόμαστε σε σπανιότερες καταστάσεις που συναντώνται στη μειοψηφία των ασθενών και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται σε μια εφαρμογή ‘ρουτίνας’. Αδρανοποιώντας συγκεκριμένους μύες με τη βοτουλινική τοξίνη (botox) μπορούμε να βελτιώσουμε αισθητά τη συνολική εικόνα των ενδιαφερομένων. Ας δούμε μερικές απ’ αυτές τις καταστάσεις αναλυτικά:

'Gummy- smile' ('ουλώδες χαμόγελο'):

Είναι η κατάσταση κατά την οποία ο ανελκτύρας μυς του άνω χείλους είναι υπερδραστήριος, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το άνω χείλος υπερβολικά κατά τη διάρκεια του γέλιου και να γίνεται φανερό άλλοτε άλλο τμήμα των άνω ούλων. Η διόρθωση επιτυγχάνεται με τη χορήγηση μικρής ποσότητας μπότοξ αριστερά και δεξιά του ρουθουνιού.

Ασθενής 1, πριν/ μετά, πρόσθια

gummy2pro gummy2meta

Ασθενής 1, πριν/ μετά, προφίλ

gummy3pro gummy3meta

Ασθενής 2, πριν/ μετά, πρόσθια

gummy1prin gummy1meta


Καθελκτήρας της γωνίας του στόματος: πρόκειται για τον μυ που 'καθέλκει' ('κατεβάζει') τις γωνίες του στόματος, μ' αποτέλεσμα το στόμα σας να φαίνεται πιο θλιμμένο. Αδρανοποιώντας μερικώς τον συγκεκριμένο μυ, επιτυγχάνουμε μια πιο 'χαρούμενη' όψη.

kthktres2  kthktres2


Παρειές (μάγουλα): στην περιοχή των παρειών πολλές φορές σχηματίζονται πολλές μικρές ρυτίδες σε διάφορες εκφράσεις, όπως το γέλιο. Μικροποσότητα μπότοξ μπορεί και εδώ να διορθώσει αυτήν τη 'δυσμορφία', αρκεί να αποφεύγεται η περιοχή πέριξ του στόματος.

magulo1 magula2


Πιγούνι: ο γενειακός μυς είναι υπεύθυνος για το ζάρωμα του πιγουνιού. Αρκετοί άνθρωποι έχουν υπερδραστήριο το συγκεκριμένο μυ, οπότε δημιουργείται ένας 'κόμπος' στην περιοχή του πιγουνιού είτε με το χαμόγελο, είτε κατά την ομιλία. Και πάλι το μπότοξ μπορεί να δώσει τη λύση, ΄λύνοντας' τον κόμπο αυτό.

liguni1 piguni2

ΤΕΧΝΙΚΗ:
Η εφαρμογή είναι απλή, διαρκεί περίπου 15 λεπτά και συνοδεύεται από αμελητέα δυσφορία. Κατ’ αυτήν, ο πλαστικός χειρουργός (ή δερματολόγος) εκτελεί μια ενδελεχή ανατομική ανάλυση του προσώπου σας, ζητώντας να χρησιμοποιήσετε ορισμένους μύες του προσώπου. Εν συνεχεία με μια πολύ λεπτή βελόνα εγχύεται Botox στους μύες που δημιουργούν τις ρυτίδες. Η δράση του φαρμάκου ξεκινά μετά από 3- 4 ημέρες, κορυφώνεται σε 2 εβδομάδες και διαρκεί από 4 έως 6 μήνες.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει για την υπεριδρωσία στις μασχάλες, όπου επίσης το μπότοξ είναι θεαματικά αποτελεσματικό, καθιστώντας τη ζωή του 'πάσχοντα' πρακτικά ευκολότερη, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag