Δείτε τον εαυτό σας μ' άλλο μάτι και απαλλαγείτε οριστικά από ‘σακούλες’ και κουρασμένο βλέμμα: ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

βλεφαροπλαστική

Τα μάτια μας είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας. Σε αυτά αντανακλάται η ηλικία, η ψυχική μας διάθεση, η κούραση, ακόμα και οι ενδόμυχες σκέψεις μας.

Τα βλέφαρα είναι από τα πρώτα σημεία του προσώπου που δείχνουν σημάδια γήρανσης και κόπωσης, λόγω της μεγάλης χαλαρότητας και λεπτότητας του δέρματος στην συγκεκριμένη περιοχή. Εξεσημασμένη περίσσεια δέρματος και πτώση βλεφάρων ή οφρύων (φρυδιών) στα άνω βλέφαρα και πλεονάζον λίπος και μαύροι κύκλοι στα κάτω προσδίδουν μια κουρασμένη όψη.

Είναι, λοιπόν, λογικό η βλεφαροπλαστική, όρος ευρύς που χρησιμοποιείται για το σύνολο των χειρουργικών επεμβάσεων που αντιμετωπίζουν τα σημάδια αυτά, να είναι μια από τις πιο συχνά διενεργούμενες αισθητικές επεμβάσεις και ν’ αποτελεί πλέον μια επέμβαση ρουτίνας.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Η επέμβαση διενεργείται υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί από μία (άνω ή κάτω βλεφαροπλαστική) εώς δύο (άνω και κάτω) ώρες.

Στην άνω βλεφαροπλαστική συνήθως αφαιρείται μόνο η περίσσεια δέρματος και ενίοτε και λίπος από την εσωτερική μεριά του βλεφάρου. Η τομή τοποθετείται ΄στρατηγικά’ πάνω ακριβώς στη φυσιολογική πτυχή του βλεφάρου και καθίσταται, έτσι, μεσοπρόθεσμα ανεπαίσθητη (εικ. 1, 2, 3 και 4).

  
εικ. 1 και 2: άνω βλεφαροπλαστική, πριν- μετά

  
εικ. 3 και 4: άνω βλεφαροπλαστική, πριν- μετά, προφίλ

Στα κάτω βλέφαρα συνηθέστερη είναι η περίσσεια λίπους και έπεται σε συχνότητα η περίσσεια- χαλάρωση δέρματος. Στην περίπτωση αποκλειστικής περίσσειας λίπους η επέμβαση δύναται να διενεργηθεί χωρίς εξωτερική τομή, διαμέσου μικρής τομής στην εσωτερική πλευρά του βλεφάρου (του επιπεφυκότα), δια της οποίας αφαιρείται το πλεονάζον στα κάτω βλέφαρα λίπος (αυτό που συνήθως φαίνεται σαν ‘σακούλα’).

Συνήθως, όμως, συνυπάρχουν χαλάρωση δέρματος και πλεονάζον λίπος, οπότε προτιμάται η κλασική προσπέλαση με μικρή τομή ελάχιστα κάτω από τις βλεφαρίδες (ούτως ώστε να είναι πρακτικά αδιόρατη) δια της οποίας αφαιρούνται οι πλεονάζοντες ιστοί (δέρμα- λίπος) (εικ. 5, 6, 7, και 8).

  
εικ. 5 και 6: άνω και κάτω βλεφαροπλαστική

   
εικ. 7 και 8: άνω και κάτω βλεφαροπλαστική

Στις περιπτώσεις έντονης χαλάρωσης του στηρικτικού μηχανισμού του κάτω βλεφάρου (όταν δηλαδή το κάτω βλεφαρικό χείλος έχει ‘κρεμάσει’) διενεργείται ταυτόχρονα με τη βλεφαροπλαστική μια τεχνική ‘υποστύλωσης’ του υποκείμενου μυός (κανθοπηξία) με σκοπό ν’ ανακτήσει το βλέφαρο την φυσική, νεανική του κυρτότητα, με την εξωτερική πλευρά σε ελαφρώς υψηλότερο σημείο από την εσωτερική.

Οι τομές συρράπτονται με πολύ λεπτά ράμματα, τα οποία αφαιρούνται την 6η ημέρα μετεγχειρητικά. Οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους αμέσως μετά την επέμβαση και η περίοδος ανάρρωσης είναι σχετικά σύντομη και ταχεία. Ήπιος πόνος, εάν υπάρξει, αφορά αποκλειστικά την πρώτη ημέρα και είναι ελάχιστος και εύκολα αντιμετωπίσιμος με απλά παυσίπονα. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες, ενώ πιθανοί μώλωπες και οίδημα υποχωρούν μετά από 4-6 ημέρες.

Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται μετά από περίπου έναν μήνα, οπότε τα μάτια σας ανακτούν μια πιο νεανική και ξεκούραστη όψη που θα διαρκέσει για περίπου δέκα χρόνια.

Ο νεολογισμός ‘LASER- βλεφαροπλαστική’ αναφέρεται στη χρήση laser (αντί νυστεριού-διαθερμίας) και δεν πλεονεκτεί σε τίποτα της κλασικής τεχνικής.

Τέλος, η αναφερόμενη ως 'αναίμακτη βλεφαροπλαστική' αφορά την εξάχνωση αποκλειστικά και μόνο της επιδερμίδας, με συνέπεια το όποιο αποτέλεσμα να είναι μια ήπια βελτίωση που διαρκεί λίγους μήνες και απαιτεί πολλαπλές επαναλήψεις. Το οίδημα μετά από κάθε θεραπεία διαρκεί όσο και της κλασικής βλεφαροπλαστικής, καθιστώντας την ασύμφορη τόσο από πλευράς χρόνου αποθεραπείας, όσο και από πλευράς βελτίωσης συμπτωμάτων και διάρκειας αποτελέσματος.

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με ανόρθωση φρυδιού (‘brow-lift’), με λιπογλυπτική προσώπου (lipofilling) καθώς και με face- lift, αναλόγως των ενδείξεων του/ της κάθε ασθενούς, ενώ στις μέρες μας τείνει να γίνει επέμβαση ρουτίνας και στους άντρες (εικ. 9 και 10).

  
εικ. 9 και 10: άνω βλεφαροπλαστική, άρρεν

Τέλος, άλλα σημάδια γήρανσης, όπως μαύροι κύκλοι και χήνειοι πόδες, αντιμετωπίζονται εύκολα και αποτελεσματικά στο ιατρείο με την έγχυση υαλουρονικού οξέος και botox, αντίστοιχα.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag