"Με διαφορά στήθους": ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ CLOSE-UP

εξώφυλλο close up

ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΘΟΥΣ: Αναδείξτε την θηλυκότητά σας μέσα από μια ποικιλία επεμβάσεων μαστοπλαστικής, όπως μας τις αναλύει ο Πλαστικός Χειρουργός Ευάγγελος Ακτσαλής

Ο μαστός είναι το απόλυτο σύμβολο θηλυκότητας. Συνεπώς, οποιαδήποτε σημαντική παρέκκλιση σε σχήμα, μέγεθος ή συμμετρία γίνεται αντιληπτή και έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία της γυναίκας. Η σύγχρονη Πλαστική Χειρουργική διαθέτει στη φαρέτρα της μια πλειάδα μαστοπλαστικών τεχνικών μέσω των οποίων ο μαστός μπορεί να αποκτήσει (ή να ανακτήσει) το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Αυξητική μαστού
Η αυξητική μαστού είναι σήμερα η πιο διαδεδομένη αισθητική επέμβαση παγκοσμίως. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και συνίσταται στην τοποθέτηση τελευταίας γενιάς ενθεμάτων σιλικόνης διαμέσου μιας μικρής τομής (συνήθως στην υπομάστιο πτυχή) που δεν επηρεάζει τη λειτουργικότητα του μαστού (αισθητικότητα-θηλασμό). Οι τομές συρράπτονται προσεκτικά, αφήνοντας μακροπρόθεσμα ανεπαίσθητες ουλές. Μετεγχειρητικά η ασθενής φέρει αθλητικό στηθόδεσμο για έναν μήνα και επιστρέφει στις καθημερινές της δραστηριότητες σε μια περίπου εβδομάδα.

Ανόρθωση μαστού
Πτώση μαστού συμβαίνει μετά από σημαντική απώλεια βάρους, μετά από μια ή περισσότερες εγκυμοσύνες, μετά το θηλασμό ή με την χαλάρωση των ιστών και την απώλεια ελαστικότητας με την πάροδο του χρόνου. Ιδανικός χρόνος για διόρθωση της πτώσης είναι μετά την τελευταία (προγραμματισμένη) εγκυμοσύνη.
Η ανόρθωση συνίσταται στην εκτομή της περίσσειας δέρματος, την ανακατανομή του μαστού και την επανασυρραφή του δέρματος ώστε η θηλή να βρεθεί στη φυσιολογική, μη- πτωτική της θέση και ο μαστός ν’ ανακτήσει το σφρίγος του. Όταν η πτώση συνοδεύεται από σημαντική απώλεια όγκου η ανόρθωση συνδυάζεται με αυξητική μαστού (με ενθέματα σιλικόνης), ενώ σε περιπτώσεις περίσσειας μαστού παράλληλα με την ανόρθωση διενεργείται και μειωτική μαστού. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί 2-3 ώρες. Μετεγχειρητικά η ασθενής φέρει αθλητικό στηθόδεσμο για έναν μήνα και επιστρέφει στις καθημερινές της δραστηριότητες σε μια περίπου εβδομάδα.

Μειωτική μαστού
Η υπερτροφία μαστού ή γιγαντομαστία μπορεί να οφείλεται στο οικογενειακό ιστορικό, να αναπτυχθεί στην εφηβεία ή να είναι αποτέλεσμα παχυσαρκίας. Συχνά οδηγεί τόσο σε προσωπικά προβλήματα, όπως αμηχανία και χαμηλή αυτοεκτίμηση, όσο και σε πρακτικές δυσκολίες, όπως πόνος στην πλάτη, δερματίτιδα υπομαστικά και αδυναμία άθλησης.
Η μειωτική είναι μια επέμβαση που δίνει οριστική λύση σε αυτά τα προβλήματα και συνίσταται στην εκτομή της περίσσειας μαστού ούτως ώστε αυτός να ανακτήσει το
φυσιολογικό, επιθυμητό σχήμα και μέγεθος. Γίνεται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί 2- 3 ώρες, ενώ μετεγχειρητικά η ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές της δραστηριότητες σε μια περίπου εβδομάδα.

Σωληνωτοί μαστοί
Έτσι ονομάζονται οι μαστοί που έχουν μικρή βάση, μικρό όγκο και μεγάλη θηλαία άλω. Η δυσμορφία είναι συνήθως συγγενούς αιτιολογίας και μπορεί να είναι μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη. Η διόρθωση των σωληνωτών μαστών είναι μια επέμβαση που μπορεί να περιλαμβάνει τη μείωση της διαμέτρου της θηλαίας άλου, τη διχοτόμηση συμφύσεων εντός του μαστού, το χαμήλωμα της υπομαστίου και πιθανότατα την χρήση ενθεμάτων για την αύξηση του όγκου του μαστού.

Ανισομαστία
Ποικίλου βαθμού ασυμμετρία μαστών παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις γυναίκες και είναι συνήθως φυσιολογική. Σημαντικού, όμως, βαθμού ανισομαστία γίνεται αισθητή και δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα, ιδίως στα νεαρά κορίτσια. Η αντιμετώπιση της ανισομαστίας απαιτεί τον συνδυασμό των διαφόρων τεχνικών μαστοπλαστικής (αυξητικής- ανόρθωσης- μειωτικής ) με σκοπό την επίτευξη ενός συμμετρικού αποτελέσματος.

Στόχος όλων των ανωτέρω μαστοπλαστικών τεχνικών είναι το φυσικότερο δυνατόν αποτέλεσμα.

 

aktsalis periodiko1

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag