ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ADORE: Φάκελος πρόσωπο

σύγχρονες μέθοδοι απογήρανσης

ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ

Γυαλίστε τον καθρέφτη της ψυχής σας μέσα από έναν οδικό χάρτη αντιγήρανσης του προσώπου που μας προτείνει ο Πλαστικός Χειρουργός Ευάγγελος Ακτσαλής.

Ο χρόνος, η έκθεση στον ήλιο, η κληρονομικότητα και παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα δρουν σωρευτικά και αλλοιώνουν σταδιακά την υφή και την ποιότητα του δέρματός μας. Πουθενά η επίδραση αυτή δεν είναι πιο φανερή απ’ ότι στο πρόσωπo.

Πρόληψη
Η πρόληψη πάντα είναι η καλύτερη θεραπεία, γι’ αυτό σε πρώτη φάση μέτρα λίγο- πολύ γνωστά, όπως η αντηλιακή προστασία όλες τις ημέρες με ηλιοφάνεια (και όχι μόνο το καλοκαίρι), η σωστή διατροφή, η επαρκής ενυδάτωση (με νερό και ενυδατική κρέμα), η αποφυγή του καπνίσματος και ο ύπνος με σταθερό ωράριο μπορούνε να μας βγάλουν κυριολεκτικά ασπροπρόσωπους εώς τα πρώτα -άντα.

Μεσοθεραπεία
Σε αυτήν την ηλικία συνήθως εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια φθοράς, όπως κάποιες λεπτές ρυτίδες και ένα διάχυτο θάμπος λόγω σχετικής αφυδάτωσης της επιδερμίδας του προσώπου. Η επάλειψη με ενυδατικές κρέμες μπορεί να παράσχει προσωρινό μόνο αποτέλεσμα, μιάς και αυτές δρουν επιφανειακά. Αντιθέτως, η μεσοθεραπεία δρα εκ των έσω προσφέροντας τη χαμένη λάμψη και φρεσκάδα. Με την τοπική έγχυση βιταμινών και λεπτόρρευστου υαλουρονικού οξέως, ουσίας η οποία προϋπάρχει στον οργανισμό μας αλλά σταδιακά ελαττώνεται, επιτυγχάνεται η πλέον αποτελεσματική ενυδάτωση του δέρματος. Το υαλουρονικό είναι ιδιαίτερα υδρόφιλο και συνεπώς συσσωρεύει γύρω του μόρια νερού πολλαπλάσια του βάρους του, ενώ ο νυγμός (τσίμπημα) αυτός καθεαυτός προκαλεί την ενεργοποίηση των ινοβλαστών προς παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Συνέπεια όλων αυτών είναι η τόνωση της ελαστικότητας και η βελτιώση της υφής και του σφρύγους της επιδερμίδας. Το αποτέλεσμα είναι μια όψη πιο νεανική, λαμπερή και ανανεωμένη.
Ηλικίες: μετά τα 30

BOTOX
Με την πάροδο του χρόνου στις περιοχές με τη μεγαλύτερη κινητικότητα (π.χ. μέτωπο- περιοφθαλμικά) σχηματίζονται δυναμικές (δηλ. σχετιζόμενες με τις κινήσεις) ρυτίδες. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διακοπεί με τη μείωση της κινητικότητας των υποκείμενων, υπεύθυνων γι’ αυτές, μυών. Το Botox παραλύει αυτούς τους μύες, απαλύνοντας ή και εξαλείφοντας τις ρυτίδες. Χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στο άνω τριτημόριο του προσώπου, κοντά στα φρύδια, στο μέτωπο και στο ‘πόδι χήνας’. Αφού διενεργηθεί μια ενδελεχής ανατομική ανάλυση, το Botox εγχύεται με λεπτή βελόνα σε μικροποσότητες στους μυς που δημιουργούν τις ρυτίδες. Η δυσφορία είναι αμελητέα και το αποτέλεσμα διαρκεί από 4- 6 μήνες, οπότε και επανέρχεται πλήρως η κινητικότητα των μυών.
Ηλικίες: μετά τα 30

Τεχνικές Skin Resurfacing (Δερμοαπόξεση/ Peelings/ Fraxel laser)
Η διαδικασία της γήρανσης είναι πολύ εξατομικευμένη αλλά μετά τα 35 η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης ελαττώνεται και μαζί ελαττώνεται και η ελαστικότητα, το σφρίγος και η απαλότητα που είχαμε ως νέοι. Η δερμοαπόξεση και τα peelings είναι δυο μέθοδοι ελεγχόμενου τραυματισμού της επιδερμίδας του προσώπου. Στη πρώτη χρησιμοποιούνται πολύ λεπτοί κρυστάλλοι υπό πίεση, ενώ στη δεύτερη χημικές, καυστικές ουσίες. Έτσι επιτυγχάνεται επιφανειακή απολέπιση που απομακρύνει τα νεκρά ή κατεστραμμένα κύτταρα του δέρματος, βελτιώνει την υφή και το χρώμα του και βοηθάει στον καθαρισμό των πόρων. Το νέο κολλαγόνο και οι ελαστικές ίνες που παράγονται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος έχουν ως αποτέλεσμα την εώς ενός βαθμού σύσφιξη των ιστών του προσώπου, την απάλυνση λεπτών ρυτίδων και την βελτίωση των δυσχρωμιών και της φωτογήρανσης. Τόσο στη δερμοαπόξεση, όσο και στα peelings (αναλόγως της περιεκτικότητάς τους) οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται ήπια δυσφορία και ερυθρότητα η οποία σύντομα υποχωρεί. Όσο πιο επιφανειακά είναι τα peeling, τόσο λιγότερος είναι ο χρόνος επούλωσης, αλλά τόσο περισσότερες συνεδρίες απαιτούνται για να επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα.
Το Fraxel, που είναι ένα σχετικά νέας τεχνολογίας laser, δρα σε βαθύτερες στοιβάδες και προσφέρει ανάλογα αποτελέσματα αλλά είναι πιο αποτελεσματικό σε περιπτώσεις ουλών από ακμή.
Ηλικίες: μετά τα 30

Υαλουρονικό οξύ
Το υαλουρονικό είναι ιδανικό για ανθρώπους μετά τα 40 που επιθυμούν να απαλύνουν ή να εξαλείψουν στατικές ρυτίδες, αυτές δηλαδή που έχουμε ακόμα και όταν είμαστε ανέκφραστοι (π.χ. μεσόφρυο και περιστοματικά) και που είναι αποτέλεσμα μιας επαναλαμβανόμενης κίνησης σε συνδυασμό με την βαρύτητα και την πάροδο του χρόνου. Με το υαλουρονικό μπορούμε ακόμα να ανακτήσουμε το χαμένο όγκο στα ζυγωματικά, να προσδώσουμε περισσότερο όγκο στα χείλη και να ανορθώσουμε τις γωνίες του στόματος. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά, ενώ η περίοδος ανάρρωσης είναι μηδαμινή. Τέλος, η διάρκεια δράσης του είναι ένα έτος.

Η τεχνική συνίσταται στην απευθείας ένεση της ουσίας διαμέσου μιας πολύ μικρής βελόνας. Το διάλειμμα συνοδεύεται από τοπικό αναισθητικό και έτσι η ένεση γίνεται σε γενικές γραμμές καλά ανεκτή από τους περισσότερους ανθρώπους. Σε περιπτώσεις υπερευαισθησίας χρησιμοποιείται αναισθητική κρέμα μισή ώρα πριν την επέμβαση. Ο/η ασθενής φεύγοντας από το ιατρείο επιστρέφει κατευθείαν στην καθημερινότητα του/ της.
Ηλικίες: μετά τα 40

Χειρουργικές μέθοδοι
Όταν η χαλάρωση των ιστών υπερβεί ένα όριο (συνήθως μετά τα 45- 50), οι παραπάνω μέθοδοι αρχίζουν και έχουν φθίνουσα αποτελεσματικότητα. Τότε είναι που το νυστέρι του Πλαστικού Χειρουργού καλείται να αναλάβει ενεργό ρόλο.

Face- lift/ Βλεφαροπλαστική/ Λιπογλυπτική προσώπου
To face- lift, στις διάφορες εκδοχές του, αντιμετωπίζει τη χαλάρωση του κάτω ημίσεως του προσώπου και τον λαιμό. Στις περισσότερες τεχνικές λίφτινγκ ο χειρουργός μέσω μιας μικρής τομής μπροστά από το αυτί παρασκευάζει μια περιοχή του δέρματος και στη συνέχεια αποκαθιστά τους χαλαρωμένους ιστούς στην αρχική τους θέση. Με τον τρόπο αυτό το χαλαρωμένο δέρμα των παρειών (μάγουλων), του πηγουνιού και του αυχένα επανασυσφίγγονται.

Η εξεσημασμένη περίσσεια δέρματος ή λίπους και πτώση βλεφάρων ή όφρεων (φρυδιών) προσδίδουν μια ‘κουρασμένη’ όψη. Τα βλέφαρα είναι από τα πρώτα τμήματα του προσώπου που δείχνουν σημάδια γήρανσης, λόγω της χαλαρότητας και λεπτότητας του δέρματος στην συγκεκριμένη περιοχή. Η βλεφαροπλαστική είναι ένας ευρύς όρος για τις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση αυτών των σημαδιών.
Κατά την λιπογλυπτική αναρροφάται λίπος από εκεί όπου πλεονάζει, συνήθως την κοιλιά. Μετά από μια διαδικασία ‘φιλτραρίσματος’ του λίπους προς απομόνωση των λιπωδών κυττάρων, αυτά ενίονται στις περιοχές του προσώπου όπου επιθυμούμε να προσδώσουμε επιπλέον όγκο, όπως στα ζυγωματικά, στις ρινοπαρειακές, στο πιγούνι και στα χείλη. Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι χρησιμοποιείται αυτόλογο λίπος. Έτσι, η λιποέγχυση δίνει ουσιαστικά τα ίδια αποτελέσματα με το υαλουρονικό, αλλά σε πιο μόνιμη βάση.
Ηλικίες: μετά τα 45

 

periodiko 2

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag