Μητέρα, μα πάνω απ' όλα Γυναίκα: MOMMY-MAKE-OVER! (κείμενο- φωτογραφίες)

mommy make over

Όταν γεννιούνται τα παιδιά μας ένα μέρος του εαυτού μας ξαναγεννιέται, αφού μέσ’ απ’ τα μάτια τους βλέπουμε όλα τα πράγματα σαν να ‘ναι καινούργια. Για ορισμένες  μητέρες, όμως, το αντίτιμο είναι βαρύ και άμεσα ορατό στο σώμα τους. Ο όρος "mommy make-over" περιλαμβάνει το σύνολο των επεμβάσεων που αποκαθιστούν το κορμί της γυναίκας στην αρχική του κατάσταση.

Μετά την κύηση και τον θηλασμό η κοιλιά, το στήθος και γενικότερα το σώμα υπόκειται σε κάποιες αλλαγές . Αρκετές γυναίκες αποδέχονται αυτές τις σωματικές αλλαγές, άλλες, ωστόσο, βρίσκονται προ εκπλήξεως και αναζητούν τρόπους ανάκτησης της νεανικής φόρμας και του περιγράμματος του κορμιού τους. Η μεγαλύτερη χαλάρωση συνήθως αφορά  το στήθος και την κοιλιά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η Πλαστική Χειρουργική μπορεί να δώσει την απάντηση.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού ο μαστός μεγεθύνεται και το υπερκείμενο δέρμα υπερδιατείνεται. Μετά το πέρας του θηλασμού ο μαστός χάνει σημαντικό μέρος του όγκου του. Στις γυναίκες που δεν έχουν αρκετά ελαστικό δέρμα ή που η διάταση αυτή είναι υπερβολική, όταν το στήθος επανέλθει στο φυσικό του μέγεθος η περίσσεια δέρματος παραμένει, οπότε το στήθος φαίνεται χαλαρό. Η εικόνα θα μπορούσε να παραλληλιστεί με μια γυναίκα που φοράει σουτιέν μεγαλύτερο του μαστού της. Τη λύση προσφέρει η ανόρθωση μαστού, μια επέμβαση που αναδιαμορφώνει το μαστικό παρέγχυμα και αναδιανέμει το δέρμα που το καλύπτει, αφαιρώντας την περίσσεια. Η αυξητική   και η μειωτική στήθους είναι επίσης κοινές χειρουργικές επεμβάσεις μετά την εγκυμοσύνη και συχνά συνδυάζονται με την ανόρθωση του μαστού.

2015-11-16 10.38.05 2015-11-09 19.14.14

ασθενής 1, πριν

2016-01-15 19.46.30 2016-01-15 19.46.41

ασθενής 1, μετά

Η συχνότερη, όμως, επέμβαση μετά τον τοκετό είναι η κοιλιοπλαστική. Κατά την εγκυμοσύνη ευνόητα η κοιλιά υποβάλλεται σε διάταση δέρματος πολλαπλάσια αυτής του μαστού. Διατροφή και άθληση αδυνατούν ν’ αντιστρέψουν την κατάσταση, οπότε η κοιλιοπλαστική, κατά την οποία αφαιρείται η περίσσεια δέρματος και συμπλησιάζονται οι κοιλιακοί μύες, είναι η ενδεδειγμένη λύση. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση, που αντιμετωπίζει οριστικά την τοπική συσσώρευση λίπους που ανθίσταται σε δίαιτα και άσκηση.

2015-11-23 08.21.54 2015-11-23 08.22.05

ασθενής 2, πριν

2016-04-25 19.33.35 2016-04-25 19.34.19

ασθενής 2, μετά

Άλλες επεμβάσεις ‘συσφιγκτικού’ χαρακτήρα για τις περιοχές με έντονη χαλάρωση είναι η βραχιονοπλαστική και η ανόρθωση μηρών και γλουτών.

Αρκετές φορές είτε συγγενώς (εκ γενετής), είτε ως απότοκος της εγκυμοσύνης παρουσιάζεται υπερτροφία των χειλέων του αιδοίου. Με την αδοιοπλαστική, μια σχετικά απλή και ανώδυνη επέμβαση που διενεργείται υπό τοπική αναισθησία και έχει ταχεία ανάρρωση, αντιμετωπίζεται μόνιμα και αποτελεσματικά αυτή η δυσμορφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επεμβάσεις αυτού του τύπου θα πρέπει να διενεργούνται αφού έχετε ολοκληρώσει τον οικογενειακό σας προγραμματισμό, αφού μια ενδεχόμενη νέα εγκυμοσύνη μπορεί να αλλοιώσει το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης.

Η απόφαση για το αν θα διενεργηθεί μια αισθητική επέμβαση θα πρέπει να λαμβάνεται κατόπιν ωρίμου σκέψης και αφού έχετε συλλέξει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την επέμβαση που σας ενδιαφέρει. Ο ιατρός σας πρέπει να είναι βασικός αρωγός σ’ αυτό.

Αρχικά θα πρέπει να συζητήσει μαζί σας τις επιθυμίες σας (και κατά πόσο αυτές είναι εφικτές), να σας εξηγήσει τεχνικές λεπτομέρειες της επέμβασης, τις πιθανές επιπλοκές, τον μετεγχειρητικό πόνο ή άλλους περιορισμούς κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο. Δεν υπάρχουν καλούπια ούτε μια επέμβαση κατάλληλη για όλες τις υποψήφιες. Κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα.

Τα τελευταία χρόνια η Πλαστική Χειρουργική έχει γνωρίσει αλματώδη πρόοδο και έχει καταφέρει να βελτιώσει ριζικά τη ζωή και την εικόνα εκατομμύρια γυναικών παγκοσμίως. Σήμερα, μια πληθώρα νέων, λιγότερο επεμβατικών, ανώδυνων και αποτελεσματικών τεχνικών αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ζητήματα που ανακύπτουν από τις εγκυμοσύνες και σας επιτρέπουν  να ξανανιώσετε, πέρα από μητέρα, γυναίκα πάνω απ’ όλα!

 

 

 

 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag