Μειωτική στήθους: αυξήστε την αυτοπεποίθησή σας μειώνοντας τα 'περιττά βάρη' (ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ)

μειωτική στήθους

Αποτελώντας βασικό θέλγητρο για το αντίθετο φύλο και εξίσου βασική τροφοφόρο πηγή κατά τα πρώτα στάδια της ζωής μας, ο μαστός ανέκαθεν θεωρούνταν το απόλυτο σύμβολο μητρότητας και θηλυκότητας. Συνεπώς, οποιαδήποτε σημαντική παρέκκλιση σε σχήμα, μέγεθος ή συμμετρία γίνεται αντιληπτή και έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία της γυναίκας. Η σύγχρονη Πλαστική Χειρουργική διαθέτει στη φαρέτρα της μια πλειάδα τεχνικών μειωτικής στήθους, δια των οποίων ο μαστός μπορεί να αποκτήσει (ή να ανακτήσει) το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑΣ ΜΑΣΤΩΝ

Η υπερτροφία μαστού ή γιγαντομαστία (εικ.1 και 5) μπορεί να οφείλεται στο οικογενειακό ιστορικό, να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή να είναι αποτέλεσμα παχυσαρκίας. Συχνά οδηγεί τόσο σε προσωπικά προβλήματα, όπως αμηχανία και χαμηλή αυτοεκτίμηση, όσο και σε πρακτικές δυσκολίες, όπως πόνος στην πλάτη, δερματίτιδα εκ τριβής υπομαστικά και αδυναμία άθλησης. Η μειωτική μαστού έχει την ιδιαιτερότητα ότι συνδυάζει την αποκατάσταση τόσο της καλαισθησίας όσο και της λειτουργικότητας σε μόνιμη βάση.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΙΩΤΙΚΗΣ ΣΤΗΘΟΥΣ

  • ασύμμετρα μεγάλα στήθη για τον σωματότυπό σας, που δημιουργεί αυχαναλγία, δερματίτιδα στην υπομάστιο πτυχή και οσφυαλγία
  • βαριοί μαστοί με πτώση (όταν οι θηλές κοιτάζουν προς τα κάτω)
  • έντονη ασυμμετρία μεταξύ των δυο μαστών
  • εάν σας προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα, αμηχανία και πρακτικές δυσκολίες (π.χ. άθληση, χορός κλπ)

γιγαντομαστια 2 πριν γιγαντομαστια 2 μετα 1
εικ.1, ασθενής 1, πριν                                                                 εικ.2, ασθενής 1, μετά

γιγαντομαστια 2 προφιλ 1 γιγαντομαστια 2 μετα 3
εικ.3, ασθενής 1, προφίλ, πριν                                                  εικ.4, ασθενής 1, πλάγια, μετά

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΙΩΤΙΚΗΣ ΣΤΗΘΟΥΣ

Της επέμβασης προηγείται ενδελεχής ανάλυση και σχεδιασμός των υπό αφαίρεση ιστών (εικ.6). Η μειωτική στήθους διενεργείται υπό γενική αναισθησία, διαρκεί τρεις περίπου ώρες και συνίσταται στην εκτομή της περίσσειας μαστού και του υπερκείμενου δέρματος, με σκοπό να επανέλθει η θηλή στη φυσιολογική της θέση (εικ.4) και να ανακτήσει ο μαστός το φυσιολογικό, επιθυμητό σχήμα, μέγεθος και σφρίγος.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ
Η ασθενής διαμένει στην κλινική 1-2 ημέρες, διάστημα στο οποίο φέρει σωληνάκια παροχέτευσης και λαμβάνει συστηματικά αναλγησία, με αποτέλεσμα σπανίως να αισθάνεται πόνο. Για έναν μήνα μετεγχειρητικά απαραίτητη είναι η χρήση αθλητικού τύπου, ελαστικού στηθόδεσμου και η αποφυγή άθλησης. Επιστρέφετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες (π.χ.εργασία) μια περίπου εβδομάδα μετά το χειρουργείο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΙΩΤΙΚΗΣ ΣΤΗΘΟΥΣ

Τα αποτελέσματα φαίνονται άμεσα και είναι μόνιμα (εικ.2 και 7), εκτός εάν ακολουθήσει εγκυμοσύνη, θηλασμός ή μεγάλη αυξομείωση βάρους, γι' αυτό καλό είναι η επέμβαση να διενεργείται αφού έχετε ολοκληρώσει τον οικογενειακό σας προγραμματισμό. Η ποιότητα των ουλών βελτιώνονται συνεχώς κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους και σε κάθε περίπτωση καλύπτονται από το μαγιώ και το εσώρουχο.

γιγαντομαστια πριν γιγαντομαστια σχεδιασμος
εικ.5, ασθενής 2, πριν                                                                εικ.6, ασθενής 2, σχεδιασμός

γιγαντομαστια μετα
εικ.7, ασθενής 2, μετά

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΙΩΤΙΚΗΣ ΣΤΗΘΟΥΣ

Με την μειωτική στήθους πετυχαίνουμε να:

  • συμμετρικοποιήσουμε τους δυο μαστούς μεταξύ τους και με το σώμα σας σε σχήμα και μέγεθος (εικ.7)
  • εξαλείψουμε αυχεναλγία και δερματίτιδα εκ τριβής (εικ.8 και 9)
  • διευκολύνουμε την καθημερινότητά σας (άθληση, ρουχισμός κ.α.)

γιγαντομαστια προφιλ πριν γιγαντομαστια προφιλ μετα 1
εικ.8, ασθενής 2, προφίλ, πριν                                                   εικ.9, ασθενής 2, προφίλ, μετά

ΥΠΟΨΙΝ
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η μειωτική στήθους ενδέχεται να επηρεάσει την αισθητικότητα της θηλής και την δυνατότητα γαλακτοφορίας των μαστών σας.

ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΙΩΤΙΚΗΣ ΣΤΗΘΟΥΣ

Το κόστος της μειωτικής στήθους είναι εξατομικευμένο και πολυπαραγοντικό, εξαρτώμενο από την κλινική που θα επιλέξει η ασθενής, τον χρόνο χειρουργείου, τις νύκτες διανυκτέρευσης και το βαθμό της μεγαλομαστίας.

 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag