Υαλουρονικό οξύ: η ...πλαστελίνη των ενηλίκων!

To υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία (γλυκοζαμίνη) που φυσιολογικά βρίσκεται στο συνδετικό ιστό, το δέρμα και το επιθήλιο του ανθρώπου. Σαν βασικό εξωκυττάριο συστατικό, συμβάλλει σημαντικά στον πολλαπλασιασμό, την ενυδάτωση και τη μετανάστευση των κυττάρων.

Στην Αισθητική Ιατρική χρησιμοποιείται ευρέως σαν filler, σαν ουσία δηλαδή που προσδίδει όγκο στις περιοχές όπου το επιθυμούμε (π.χ. χείλη) ή που «σβήνει» στατικές (μόνιμες) ρυτίδες (π.χ. ρινοπαρειακές) (εικ. 1, 2).

 

Υπάρχουν όμως και λιγότερο γνωστές χρήσεις του υλικού, όπως για παράδειγμα στο να λειάνει τις αύλακες άνωθεν (εικ. 3, 4) ή κάτωθεν του πηγουνιού (εικ. 5, 6, 7, 8), όταν αυτές είναι έντονες και συνεπώς ενοχλητικές.

 

  

Μια άλλη αρκετά συχνή χρήση του σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες είναι η ενίσχυση των ζυγωματικών, που συνήθως με την πάροδο του χρόνου έχουν ατροφήσει (εικ. 9, 10).

 

Στην περίπτωση των ρυτίδων καπνιστού το υαλουρονικό μπορεί όχι μόνο να τις «σβήσει», αλλά παράλληλα να προσδώσει ένα πιο σαφές περίγραμμα στο όριο του άνω χείλους, δημιουργώντας έτσι την ψευδαίσθηση ότι έχει αυξηθεί ο όγκος του, χωρίς στην πραγματικότητα αυτό να έχει συμβεί (εικ. 11, 12).

 

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία η ζήτηση για «αναίμακτη ρινοπλαστική», για εξομάλυνση δηλαδή του προφίλ της μύτης με τη χρήση υαλουρονικού.

Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι σ’ αυτή την περίπτωση μιλάμε αυστηρά για προσωρινό «καμουφλάρισμα» των ατελειών της μύτης, όπως για παράδειγμα μιας «καμπούρας»  (εικ. 13, 14) ή της πτωτικής κορυφής της ρινός (εικ. 15, 16). Η συγκεκριμένη, μη- επεμβατική θεραπεία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ρινοπλαστική, η οποία μπορεί να δώσει οριστική λύση σε οποιαδήποτε δυσμορφία ή λειτουργικό πρόβλημα του ασθενούς.

 

 

Η διάρκεια δράσης του φαρμάκου είναι το ένα έτος, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει εώς και ενάμιση με δυο χρόνια.

Η διαδικασία είναι απλή, γρήγορη και ανώδυνη. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι τάχιστος, αφού οι πιθανές μελανιές, που σπανίως δημιουργούνται, διαρκούν μόνο για τα πρώτα λίγα εικοσιτετράωρα.

Συμπερασματικά, το υαλουρονικό οξύ είναι ένα απόλυτα ασφαλές filler που στα κατάλληλα χέρια (αλλά και μάτια) μπορεί να βελτιώσει ριζικά την όψη που έχουν οι άλλοι (αλλά και εσείς οι ίδιοι) για τον εαυτό σας.

 

 

 

 

 

 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag