Αυξητική στήθους: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

αυξητική στήθους μύθοι και αλήθειες

Η αυξητική στήθους στη Θεσσαλονίκη, σε πείσμα της οικονομικής συγκυρίας, γνωρίζει σταθερά ανοδική πορεία. Παρά την αυξημένη της συχνότητα, όμως, υπάρχουν ακόμα κάποιες 'γκρίζες' ζώνες για πολλές πτυχές της επέμβασης, κυρίως σ' ό,τι αφορά την ασφάλειά της.

Ας ξεδιαλύνουμε τους πιο κοινούς απ' αυτούς τους μύθους.

ΜΥΘΟΣ 1: Τα ενθέματα σιλικόνης χρησιμοποιούνται μόνο για να αυξήσουν τον όγκο των μαστών.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η αυξητική μαστού είναι η πιο διαδεδομένη αισθητική επέμβαση παγκοσμίως. Εκτός από την αύξηση στον όγκο, τα ενθέματα χρησιμοποιούνται ακόμα για να αναδιαμορφώσουν το περίγραμμα των μαστών, να διορθώσουν μια ανισομαστία (σημαντική διαφορά στο μέγεθός τους), μια πιθανή πτώση μετά από μια εγκυμοσύνη ή μετά από μεγάλη απώλεια βάρους και, τέλος, στην αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή.

ΜΥΘΟΣ 2: Η σιλικόνη μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοσα (ρευματικά) νοσήματα.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η σιλικόνη είναι μια ουσία που βρίσκεται σε αφθονία στη φύση (π.χ. στην άμμο). Λόγω των πολλαπλών δυνατοτήτων και της μεγάλης της αντοχής χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία, ενώ στην ιατρική θεωρείται πολύ ασφαλές και βιοσυμβατό υλικό και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται για την κατασκευή τεχνητών καρδιακών βαλβίδων και επιθεμάτων, μεταξύ άλλων.

ΜΥΘΟΣ 3: Τα ενθέματα σιλικόνης μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:  Επανειλημμένες έρευνες κατέδειξαν ότι οι γυναίκες με αυξητική μαστού στατιστικά νοσούν σπανιότερα από καρκίνο μαστού (πιθανότατα επειδή έχουν μικρότερο αυτόλογο μαστό και άρα λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στο όργανο αυτό και όχι λόγω των ενθεμάτων, βεβαίως).

ΜΥΘΟΣ 4: Ορισμένοι χειρουργοί τοποθετούν τα ενθέματα κάτωθεν, ενώ άλλοι άνωθεν του μείζονος θωρακικού μυός.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Tα ενθέματα μπορούν να τοποθετηθούν είτε κάτωθεν, είτε άνωθεν του μείζονος θωρακικού μυός, αναλόγως του μεγέθους του ήδη υπάρχοντος μαστού, του σωματοτύπου της κάθε γυναίκας και της ελαστικότητας του δέρματός της.

ΜΥΘΟΣ 5: Η ρήξη ενθέματος είναι μια συχνή επιπλοκή.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αυτό συνέβαινε παλιότερα, με τα ενθέματα με φυσιολογικό ορό. Τα σιλικονούχα ενθέματα, τα οποία έχουν περισσότερο φυσική αφή και σταθερότερο σχήμα και γι’ αυτό προτιμώνται, πρωτοχρησιμοποιήθηκαν πριν μισό αιώνα. Έκτοτε έχουν εξελιχθεί θεαματικά και έτσι σήμερα χρησιμοποιούνται τα τελευταίας γενιάς, που είναι πιο συμπαγή και φέρουν τραχεία επιφάνεια, στοιχεία που ελαττώνουν κατά πολύ την πιθανότητα ρήξης, διάχυσης σιλικόνης ή σχηματισμού ρικνωτικής κάψας.

ΜΥΘΟΣ 6: Aν υποβληθώ σε αυξητική δεν θα μπορώ να κάνω μαστογραφία.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Οι γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν κανονικά τον προληπτικό έλεγχο. Οφείλουν, όμως, να τονίζουν εκ των προτέρων ότι έχουν υποβληθεί σε αυξητική μαστού, ούτως ώστε να υποβάλλονται σε ειδικές λήψεις μαστογραφίας (‘Eklund views’) από έμπειρο ακτινολογικό προσωπικό.

ΜΥΘΟΣ 7: Με τα ενθέματα δεν θα μπορέσω να θηλάσω.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Με την κλασσική προσπέλαση, από την υπομάστιο πτυχή, δεν παραβλάπτονται οι γαλακτοφόροι πόροι και συνεπώς η γυναίκα μπορεί να θηλάσει, ενώ το γάλα που παράγει έχει λιγότερη σιλικόνη ακόμα και από αυτό του εμπορίου.

ΜΥΘΟΣ 8: Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε αυξητική συχνά το μετανιώνουν.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:  Η αυξητική είναι μια επέμβαση που αλλάζει ριζικά τη θηλυκότητα, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση μιας γυναίκας. Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αυξητική μαστών είναι από τις πιο ευχαριστημένες (98% βαθμός ικανοποίησης σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πλαστικών Χειρουργών) καισπανίως μετανιώνουν για την επέμβαση.

ΜΥΘΟΣ 9: Αν δεν υποβληθείς σε αυξητική μαστών σε νεαρή ηλικία δεν έχεις λόγο να το κάνεις αργότερα.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ: Στις Η.Π.Α. από τις 300 χιλιάδες και πλέον επεμβάσεις με χρήση ενθεμάτων σιλικόνης που διενεργούνται ετησίως, το 70% αφορά γυναίκες άνω των 30.

ΜΥΘΟΣ 10: Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αυξητική έχουν αφύσικα μεγάλα στήθη.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ζητούμενο κάθε επέμβασης είναι ένα φυσικό και αρμονικό με το σώμα της ασθενούς αποτέλεσμα. Υπάρχουν εκατοντάδες τύποι ενθεμάτων, αναλόγως σχήματος, σύστασης και μεγέθους.

Ίσως δύο είναι κατάλληλα και για εσάς!

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag