Μαύροι κύκλοι: σβήστε τον φαύλο κύκλο από τα μάτια σας εύκολα, γρήγορα και απλά!

μαύροι κύκλοι

Το δέρμα στην περιοχή των ματιών είναι το λεπτότερο και πιο εύθραυστο σε όλο το κορμί μας με αποτέλεσμα εκεί ν’ αποτυπώνονται τα πρώτα σημάδια της κούρασης και της ηλικίας.

Οι μαύροι κύκλοι (αγγλιστί ‘tear trough’, δηλαδή ‘κοιλάδα των δακρύων, για ευνόητους λόγους) είναι μια αρκετά συχνή ανατομική δυσμορφία. Πρόκειται για την σκιά που παρατηρείται στην εσωτερική, κυρίως, πλευρά των κάτω βλεφάρων, με καθοδική κατεύθυνση από πάνω και μέσα προς τα κάτω και έξω. Προσδίδουν στο πρόσωπο μιαν όψη κουρασμένη, ακόμα και όταν είσαστε ξεκούραστοι και, δυστυχώς, κρύβονται δύσκολα.

Κυριότερη αιτιολογία του φαινομένου είναι η ατροφία ιστών εκεί όπου σχηματίζεται η αύλακα, σε συνδυασμό με την περίσσεια λίπους του κάτω βλεφάρου (που εμφανίζεται σαν γεμάτη σακούλα) ακριβώς πάνω από το σημείο αυτό. Όπως, δηλαδή, μια τέντα δημιουργεί σκιά, έτσι και το πλεονάζον λίπος ρίχνει την σκιά του εκεί όπου ήδη υπάρχει ατροφία, με αποτέλεσμα η εικόνα να επιδεινώνεται.

Συμπτωματικά μέτρα, όπως η επάλειψη με κρέμες, καθώς και οι διάφορες αποιδηματικές μέθοδοι (παγάκια, φέτες αγγουριού, κρύα φακελάκια τσαγιού) προσφέρουν παροδικά μόνο αποτελέσματα, αφού δεν καταπολεμούν την αιτία του προβλήματος.

Αποτελεσματική θεραπεία προσφέρει το υαλουρονικό οξύ, μια φυσική ουσία που προϋπάρχει στο δέρμα μας αλλά σταδιακά μειώνεται. Το υαλουρονικό προσφέρει ενυδάτωση, ελαστικότητα και σφρίγος. Με την έγχυση της ουσίας στην περιοχή με το ιστικό έλλειμμα ουσιαστικά αναπληρώνουμε το κενό που προκαλούσε την δυσμορφία. Η θεραπεία γίνεται στο ιατρείο, διαρκεί περίπου 20’ και είναι σχετικά ανώδυνη, αφού συνοδεύεται από ήπιο αίσθημα δυσφορίας και σπάνια, μόνο, από πόνο ο οποίος διαρκεί λίγες μόνο ώρες, ενώ πιθανοί μώλωπες και οίδημα υποχωρούν μετά από λίγες ημέρες. Τ' αποτελέσματα διαρκούν για περίπου 12 μήνες (εικ.1 και 2)

  
εικ. 1 και 2. πριν- μετά

Οριστική λύση στο πρόβλημα δίνει η αναπλήρωση του ελλείμματος με αυτόλογο, δικός σας λίπος. Υπό τοπική αναισθησία αναρροφάται λίπος από την κοιλιά (ή απ’ όπου αλλού περισσεύει) το οποίο υπόκειται σε μια διαδικασία απομόνωσης των λιποκυττάρων. Στη συνέχεια το ‘καθαρό’, αυτό, λίπος χορηγείται με μικροκάνουλες στην περιοχή της κοιλάδας δακρύων. Συνήθως μαζί με τους μαύρους κύκλους με την τεχνική αυτή αντιμετωπίζονται συνδυαστικά και τα άλλα τμήματα του προσώπου που έχουν έλλειμμα ιστών, όπως τα ζυγωματικά , το περίγραμμα του σαγονιού και οι ρινοπαρειακές αύλακες. Επιστρέφετε στο σπίτι σας άμεσα λίγες ώρες μετά το χειρουργείο (εικ. 3 και 4)

 
εικ. 3 και 4, πριν- μετά

Τέλος, όταν συνυπάρχει μεγάλη περίσσεια λίπους και χαλάρωση στο δέρμα του κάτω βλεφάρου καταλληλότερη θεραπεία αποτελεί η βλεφαροπλαστική, στη διάρκεια της οποίας διενεργείται αναδιανομή του λίπους (fat-transposition) προς κάλυψη του κύκλου.

Η διαδικασία έχει σαφείς ενδείξεις και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ μπορεί να αντικαταστήσει την ρινοπλαστική στις περιπτώσεις όπου αυτή είναι αναγκαία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag