Τα πάχη σας (μπορούν να γίνουν) τα κάλη σας: λίπος, ένας αναπάντεχος σύμμαχος!

 

Εκμεταλλευθείτε το ανεπιθύμητο πάχος με τη μέθοδο της λιπομεταφοράς, διορθώνοντας τις ατέλειές σας εύκολα, ανώδυνα και μόνιμα.

Το λίπος αποτελεί τη βασική αποθήκη ενέργειας , απ’ όπου σε περιόδους ενεργειακού ‘στρες’ (π.χ. νηστεία, άθληση, ασθένεια) ο οργανισμός μας αντλεί το απαραίτητο ‘καύσιμο’ για τη διατήρηση του βασικού μεταβολισμού και των ζωτικών λειτουργιών μας. Λόγω του ‘καθιστικού’ τρόπου ζωής, όμως, με την πάροδο του χρόνου οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν ανεπιθύμητη συσσώρευση τοπικού πάχους, που στους μεν άνδρες αφορά κυρίως την κοιλιά, στις δε γυναίκες τις πλάγιες οσφυικές χώρες (‘λαβές του  έρωτα’), τους μηρούς και τα γόνατα.

Με σωστή διατροφή και τακτική άσκηση το τοπικό πάχος μπορεί να ελεγχθεί επιτυχώς, όμως μετά τα 40 αυτό καθίσταται βαθμιαία δυσκολότερο. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 η λιποαναρρόφηση, ένα απλό τεχνικά χειρουργείο κατά το οποίο αφαιρείται το πλεονάζον τοπικά λίπος, ήρθε να βελτιώσει τη σιλουέττα (το περίγραμμα) του κορμιού μας,  δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό. Τι γίνεται, όμως, με το αφαιρεθέν λίπος;

Ως αυτόλογος (‘δικός μας’) ιστός σε αφθονία, το λίπος ανέκαθεν αποτελούσε θέλγητρο ως υλικό για αύξηση όγκου. Το πρόβλημα είναι ότι για να επιζήσει απαιτείται η επαναγγείωσή του, η δημιουργία, δηλαδή, νέων αγγείων τα οποία θα θρέψουν τα λιποκύτταρα. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα λίπους μεταφέρεται, τόσο δυσκολότερη καθίσταται η επιβίωση των κεντρικότερων λιποκυττάρων, αυτών δηλαδή που βρίσκονται στον ‘πυρήνα’ του μοσχεύματος και άρα μακρύτερα από τα αγγεία της λήπτριας χώρας. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος του μεταμοσχευμένου λίπους τελικώς απορροφούνταν.

Το 2000 ο Αμερικανός Πλαστικός Χειρουργός Coleman πρότεινε μια νέα μέθοδο ανακύκλωσης λίπους, βασιζόμενος αφενός στην απομόνωση ‘καθαρών’ λιποκυττάρων και αφετέρου στην έγχυση μικροποσοτήτων (΄σταγόνων’) λίπους, καθιστώντας έτσι ευκολότερη την επαναγγείωσή και άρα την επιβίωση στη νέα του θέση.

Η νέα τεχνική γρήγορα υιοθετήθηκε από τους περισσότερους Πλαστικούς Χειρουργούς και σήμερα προσφέρει μόνιμα και άριστα αποτελέσματα στις περιπτώσεις όπου επιθυμούμε ν’ αυξήσουμε τον όγκο, να τονίσουμε το περίγραμμα ή να απαλύνουμε ενοχλητικές ρυτίδες.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΛΙΠΟΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Η λιπομεταφορά διενεργείται υπό τοπική αναισθησία στην κλινική και διαρκεί μια ώρα. Αναρροφάται λίπος απ' όπου πλεονάζει (π.χ. κοιλιά), το οποίο εν συνεχεία υποβάλλεται σε διαδικασία απομόνωσης των λιποκυττάρων. Το "καθαρό" αυτό λίπος μεταφέρεται στις περιοχές του προσώπου ή του σώματος (π.χ. γλουτοί) όπου επιθυμούμε αύξηση όγκου ή αποκατάσταση ελλειμμάτων. Συνήθως εγχύεται στις ρινοπαρειακές αύλακες και τα χείλη για γέμισμα (εικ. 1 και 2), περιοφθαλμικά στους μαύρους κύκλους, κάτω από τα μάτια, και το μεσόφρυο (εικ. 3 και 4) και στα ζυγωματικά (εικ. 5 και 6) και το σαγόνι για περίγραμμα.

 

εικ. 1 & 2

 

εικ. 3 & 4

 

εικ. 5 & 6

Δεν απαιτείται διαμονή στην κλινική, ενώ η ανάρρωση είναι ταχεία, με το οίδημα και τους πιθανούς μώλωπες να υποχωρούν εντός 4-6 ημερών, διάστημα μετά το οποίο οι ασθενείς επιστρέφουν πλήρως στην καθημερινότητά τους.

Εξάλλου, με το λίπος μπορεί να επιτευχθεί μια μέτριου βαθμού αύξηση στήθους, σε αντίθεση με την κλασική αυξητική με ενθέματα σιλικόνης , όπου ο βαθμός της αύξησης είναι αυτός που επιθυμεί η ενδιαφερόμενη.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΛΙΠΟΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

  • το βασικό πλεονέκτημα της λιπομεταφοράς έναντι του υαλουρονικού οξέος είναι ότι το λίπος είναι αυτόλογος ιστός, με μηδενικό κίνδυνο αλλεργίας, απόρριψης ή αντίδρασης ξένου σώματος
  • το αποτέλεσμα είναι μόνιμο
  • Η λιπομεταφορά μπορεί να συνδυαστεί με face-lift ή βλεφαροπλαστική, προσφέροντας μια σφαιρικότερη βελτίωση

 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag