Αποκατάσταση γυναικομαστίας: απαλλαγείτε οριστικά από τα δεσμά της αμηχανίας σας (πλήρες άρθρο)

Γυναικομαστία ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία το στήθος ενός άνδρα είναι δυσανάλογα ανεπτυγμένο. Θεωρείται φυσιολογική στα παιδιά εως 2 ετών, στους εφήβους (σχεδόν οι μισοί άρρενες θα αναπτύξουν σε κάποια φάση της εφηβείας γυναικομαστία, η οποία συνήθως υποχωρεί αυτόματα) και στους ηλικιωμένους.

 

Η γυναικομαστία αναπόφευκτα αποτελεί εστία ιδιαίτερης αμηχανίας για τους άντρες όλων των ηλικιών, αφού είναι εμπόδιο στο ν' ασκήσουν ανενόχλητα αθλητικές δραστηριότητες (π.χ. αποδυτήρια) και γενικότερα στην καθημερινότητά τους, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες. Επιπλέον, στις μικρές ηλικίες, μπορεί να αποτελέσει αφορμή περιπαιχτικών σχολίων ("bullying"), με τον αντίστοιχο αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του έφηβου αγοριού.

 

ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΊΑΣ

Πριν τη  χειρουργική αποκατάσταση της γυναικομαστίας διενεργείται ενδοκρινολογικός έλεγχος προς αποκλεισμό πιθανών υποκείμενων ορμονολογικών διαταραχών, ενώ θα πρέπει να αποκλειστεί και η χρήση ουσιών που ενοχοποιούνται, όπως τα αναβολικά, η μαριχουάνα και ορισμένα φάρμακα (π.χ. αμιωδαρόνη).

 

Εφόσον αποκλειστούν τα παραπάνω, η αντιμετώπιση της γυναικομαστίας είναι χειρουργική και συνίσταται στην αφαίρεση της περίσσειας ιστού που προκαλεί τη δυσμορφία.

Σε ήπιες μορφές γυναικομαστίας συνήθως συστήνεται η λιποαναρρόφηση υπό μέθη, ενώ όταν ο μαζικός αδένας (δηλ. ο μαστός) του ενδιαφερόμενου είναι αρκετά υπερτροφικός, διενεργείται υπό γενική αναισθησία μαστεκτομή διαμέσου μιας μικρής ημικυκλικής τομής κάτωθεν της θηλής.

 

Μετεγχειρητικά ο ασθενής φοράει έναν ελαστικό κορσέ για περίπου έναν μήνα και επιστρέφει στην καθημερινότητά του (πλην αθλητισμού) εντός ολίγων ημερών.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑΣ

  • μόνιμο αποτέλεσμα
  • γρήγορη ανάρρωση
  • αποκατάσταση αυτοπεποίθησης
  • άνεση στις κοινωνικές δραστηριότητες

Παρουσίαση περιστατικών:

 Οι δυο πρώτοι ασθενείς είχαν μετρίου βαθμού γυναικομαστία, η οποία αντιμετωπίστηκε αποκλειστικά με λιποαναρρόφηση.

  
Ασθενής 1, πρόσθια, πριν- μετά

 
Ασθενής 1, πλάγια, πριν- μετά

  
Ασθενής 2, πρόσθια, πριν- μετά

  
Ασθενής 2, προεγχειρητικός σχεδιασμός και αναρροφηθέν λίπος

   
Ασθενής 2, προφίλ, πριν- μετά

Στους επόμενους δυο ασθενείς (3 και 4) χρειάστηκε ο συνδυασμός λιποαναρρόφησης- μαστεκτομής

 
Ασθενής 3, πρόσθια, πριν- μετά

 
Ασθενής 3, πλάγια, πριν- μετά

 
Ασθενής 4, πρόσθια, πριν- μετά

 
Υλικό μαστεκτομής και αναρροφηθέν λίπος

  
Ασθενής 4, προφίλ, πριν- μετά

  
Ασθενής 5, πρόσθια, πριν- μετά

 
Υλικό μαστεκτομής και αναρροφηθέν λίπος

 
Ασθενής 5, προφίλ, πριν- μετά

Οι επόμενοι ασθενείς υπεβλήθησαν σε αληθή μαστεκτομή, λόγω του εκσεσημασμένου μαζικού παρεγχύματός τους.

 
Ασθενής 6, πρόσθια, πριν- μετά

  
Προεγχειρητικός σχεδιασμός και υλικό μαστεκτομής

   
Ασθενής 6, προφίλ, πριν- μετά

Τέλος, ορισμένοι άρρενες, παρότι έχουν φυσιολογικούς σε μέγεθος μαστούς, έχουν σωληνωτές θηλές, δηλαδή υπερυψωμένες θηλές που προεξέχουν, σαν ανάστροφα χωνάκια παγωτού. Και αυτή η κατάσταση δύναται να διορθωθεί χειρουργικά, συνήθως υπό τοπική αναισθησία ή μέθη. Κατά το χειρουργείο διενεργούνται σχάσεις στις κυκλοτερείς συμφύσεις που κρατούν τον περιθηλαίο ιστό συσφιγμένο και δημιουργούν τη συγκεκριμένη δυσμορφία.

  
Σωληνωτές θηλές, προφίλ, πριν- μετά

Συμπερασματικά, η γυναικομαστία είναι μια δυσμορφία που μπορεί να αποτελέσει εστία σημαντικής αμηχανίας και ψυχολογικής επιβάρυνσης, ιδίως για τα νεότερα αγόρια. Η λύση που προσφέρει η χειρουργική της αποκατάσταση είναι απλή, ανώδυνη και κυρίως, προσφέρει ένα μόνιμο αποτέλεσμα.

Ο Ευάγγελος Ακτσαλής αναλαμβάνει την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας στη Θεσσαλονίκη στις κλινικές Γένεσις, Βιοκλινική και Γενική Κλινική.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag