Botox στις νεαρότερες ηλικίες: σε ποιά ηλικία μπορώ/ πρέπει να το αρχίσω;

Botox στις νεαρότερες ηλικίες: Σε ποιά ηλικία μπορώ/ πρέπει να το αρχίσω;

Το Botox συνεχίζει εδώ και δεκαετίες να είναι η δημοφιλέστερη αισθητική θεραπεία διεθνώς. Εκτός των αισθητικών του εφαρμογών, το μπότοξ χρησιμοποιείται επίσης στη θεραπεία των ημκρανιών και της υπερυδρωσίας μασχαλών και παλαμών.

Όντας ανώδυνο, γρήγορο στην εφαρμογή του και σχετικά οικονομικό, το μπότοξ έχει όλο το πακέτο που θα το ‘κανε ελκυστικό στο ευρύτερο κοινό.

Τελευταία όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι ζητούν μια θεραπεία μπότοξ «προληπτικά», πριν εμφανίσουν δηλαδή ρυτίδες. Στο παρόν άρθρο θα δούμε αν ισχύει κάτι τέτοιο.

Πώς λειτουργεί το «προληπτικό botox»;

Το μπότοξ είναι μια νευροτοξίνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum. Στο εμπόριο έρχεται υπό τη μορφή σκόνης. Για να μπορεί να ενεθεί, διαλύεται με φυσιολογικό ορό και εν συνεχεία χορηγείται υποδόρια, προκειμένου να εξασθενίσει τη δράση συγκεκριμένων μυών. Με αυτόν τον τρόπο ρυτίδες που παράγονται από αυτούς τους μύες απαλύνονται ή ακόμα και εξαφανίζονται.

Μια από τις συχνότερες περιοχές όπου χορηγείται μπότοξ είναι το μέτωπο, το μεσόφρυο και τα «πόδια χήνας». Οι ρυτίδες σε αυτά τα σημεία μας κάνουν να μοιάζουμε μεγαλύτεροι, πιο κουρασμένοι και πιο θυμωμένοι.

Πότε να αρχίσω το botox;

Χρυσός κανόνας για το πότε «πρέπει» ν’ αρχίσει κανείς τις θεραπείες μπότοξ δεν υπάρχει, διότι κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικό και έχει ξεχωριστές ανάγκες.

Το σωστότερο timing  για την πρώτη σας συνεδρία είναι όταν διακρίνετε μια εκφραστική ρυτίδα που δεν προϋπήρχε και που άρχισε να μονιμοποιείται και να σας ενοχλεί. Εάν δεν επιθυμείτε να βλέπετε τη συγκεκριμένη ή κάποιες ρυτίδες διαρκώς, τότε είναι ώρα να «χτυπήσετε» ένα μπότοξ.

Αυτού του τύπου οι ρυτίδες συνήθως εμφανίζονται μετά τα 30- 35 μας έτη, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που αυτό συμβαίνει αρκετά νωρίτερα, π.χ. λίγο μετά τα 20.

Είμαι υποψήφιος/ -α για προληπτικό botox;

Όπως είπαμε πριν, δεν υπάρχει χρυσός κανόνας για την έναρξή του, αλλά άπαξ και μια πρώην εκφραστική ρυτίδα τείνει να μεταπέσει σε κατάσταση μονιμότητας, δεν απαιτεί δηλαδή τη συγκεκριμένη έκφραση για να γίνει ορατή, τότε είστε καλός υποψήφιος για μπότοξ. Μ΄ άλλα λόγια, αν αρχίσετε να μοιάζετε επικίνδυνα στον πατέρα ή τη μητέρα σας, συμβουλευθείτε μας!

Το καλό με το μπότοξ είναι πως η δοσολογία του είναι απόλυτα ελεγχόμενη και εξατομικευμένη, οπότε μπορεί εύκολα να αποφευχθεί το «παγωμένο», ανέκφραστο προσωπείο που χαρακτήριζε τη θεραπεία σε παλιότερες δεκαετίες.

Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι το μπότοξ δεν είναι πανάκεια και δεν αντιμετωπίζει επιτυχώς όλες τις ρυτίδες. Ρυτίδες που οφείλονται σε ηλιακή ακτινοβολία ή κακό τρόπο ζωής (π.χ. κάπνισμα, ξενύχτι κ. ο. κ.) θα βελτιωθούν ελάχιστα από το μπότοξ. Επίσης, ρυτίδες που οφείλονται σε «άδειασμα», όπως οι ρινοπαρειακές στα πλαϊνά της μύτης, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα με γέμισμα με fillers (υαλουρονικό).

Τέλος, μια συνεδρία μπότοξ είναι ελάχιστα επώδυνη και έχει μηδαμινό χρόνο ανάρρωσης. Διαρκεί 15’, διενεργείται στο ιατρείο και οι μόνοι περιορισμοί αφορούν τις επόμενες 5 ώρες και είναι ελάχιστοι (π.χ. αποφυγή σάουνας κ χρήσης κράνους μηχανής).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Αν και είναι δύσκολο να απαντηθεί αν είστε κατάλληλη για μπότοξ πριν μια προσωπική επαφή και ανάλυση, ελπίζουμε το παρόν άρθρο να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον τρόπο που λειτουργεί το φάρμακο και το πότε θα ήταν χρήσιμο να αρχίζατε (τουλάχιστον) να το σκέφτεστε.

Εάν επιθυμείτε περισσότερη πληροφόρηση, εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε ενημερώσεις, ακολουθείστε μας στα social media και φυσικά καλέστε μας για μια εξατομικευμένη ανάλυση των δικών σας αναγκών.

 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag