7 ερωταπαντήσεις για τα πεταχτά αυτιά

Ο καθένας βλέπει διαφορετικά τον εαυτό του και αυτό ισχύει φυσικά και για τα αυτιά μας. Δυο άνθρωποι μπορεί να βλέπουν τα ίδια αυτιά με διαφορετικό μάτι. Εάν εσείς ή κάποιος οικείος σας έχει πεταχτά αυτιά που αποτελούν αιτία αμηχανίας και χαμηλής αυτοεκτίμησης, τότε καλό είναι να ενημερωθείτε για την αιτιολογία αλλά και την επέμβαση που δίνει οριστική λύση σε αυτή τη δυσμορφία: την ωτοπλαστική


1. Ποια θεωρούνται πεταχτά αυτιά και πόσο συχνά συναντώνται;

Τα αυτιά που απέχουν περισσότερο από 2 εκ. από το πλάι του κρανίου θεωρούνται πεταχτά. Τα πεταχτά αυτιά δεν σχετίζονται με λειτουργικές ανωμαλίες , αλλά μπορούν να προκαλέσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, αποφυγή κοινωνικών επαφών ή και χαμηλή απόδοση στο σχολείο.

Τα αφεστώτα ώτα (ιατρικός όρος για τα πεταχτά αυτιά) είναι μια από τις συχνότερες παιδικές δυσμορφίες και απαντάται περίπου στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

2. Είναι κληρονομικής ή άλλης αιτιολογίας;

Όπως όλα σχεδόν τα χαρακτηριστικά μας, το σχήμα, το μέγεθος και η θέση των αυτιών σχετίζονται με την κληρονομικότητα.
Σε αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα μας, όπου η ανατομία καθορίζεται από οστά, ειδικά το σχήμα των αυτιών (και της μύτης) καθορίζεται από χόνδρους. Έτσι, η αιτιολογία των αφεστώτων ώτων μπορεί να είναι :
-υπανάπτυκτη ανθέλικα, δηλαδή του χόνδρου με σχήμα κεφαλαίου Y που βρίσκεται εσωτερικά στην κοιλότητα του αυτιού
-υπερτοφική κόγχη, δηλαδή του χόνδρου που βρίσκεται πίσω από τον ακουστικό πόρο
-συνδυασμό των δυο παραπάνω

3. Πότε ολοκληρώνεται η ανάπτυξη των αυτιών και ποιο είναι το μέσο μέγεθός τους;

Τα αυτιά ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους στην ηλικία των 7–8 χρόνων, δηλαδή πολύ νωρίτερα από το υπόλοιπο σώμα μας.
To μέσο αυτί έχει μήκος 6.3 εκ. και ενίοτε μεγαλώνει όσο γερνάμε.

4. Celebrities με πεταχτά αυτιά;

Οι Barack Obama, Will Smith, Kate Hudson και Emma Watson είναι μερικοί από αυτούς που έχουν πεταχτά αυτιά, ενώ φημολογείται πως οι Ben Stiller και Brad Pitt σε κάποια φάση της ζωής τους τα διόρθωσαν χειρουργικά.

5. Πώς διορθώνεται η δυσμορφία;

Η ωτοπλαστική είναι η επέμβαση που δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα. Διενεργείται υπό τοπική αναισθησία στους ενήλικες και υπό γενική στα παιδιά και διαρκεί περίπου 2 ώρες (μια ώρα/ αυτί). Η τομή βρίσκεται στην οπίσθια επιφάνεια των αυτιών κ είναι δυσδιάκριτη, τα δε ράμματα είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζονται αφαίρεση.

6. Ποιά η ανάρρωση και οι πιθανές επιπλοκές;

Η ανάρρωση είναι ταχεία και συνίσταται στη χρήση ελαστικού επιδέσμου για τις πρώτες τρεις μετεγχειρητικές ημέρες και κατόπιν τη χρήση αθλητικής μπαντάνας για άλλη μια βδομάδα διαρκώς και για έναν επιπλέον μήνα στη διάρκεια του ύπνου.

Η επέμβαση είναι γενικά ανώδυνη και γίνεται καλά ανεκτή με τη χρήση απλών παυσίπονων (παρακεταμόλη) για 2-3 ημέρες. Συστήνεται επίσης η λήψη αντιβίωσης για μια εβδομάδα.

Οι επιπλοκές είναι γενικά σπάνιες και αφορούν το σχηματισμό αιματώματος, το οποίο εντοπίζεται κατά τις επισκέψεις του ασθενούς τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες και μπορεί να εκκενωθεί, τη φλεγμονή, που συνήθως προλαμβάνεται με τη χρήση αντιβίωσης και την υποτροπή, όταν δεν έχει ακολουθηθεί σωστή χειρουργική τεχνική.

Τέλος, η υπαισθησία (μούδιασμα) στα αυτιά είναι σπάνια και διαρκεί 1-2 μήνες.

7. Ποιά είναι η σωστότερη ηλικία για τη διενέργεια της επέμβασης;

Η ωτοπλαστική διενεργείται τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες. Πάντως, καταλληλότερη θεωρείται η ηλικία γύρω στα 6 έτη, όταν αφενός η ανάπτυξη του χόνδρου του αυτιού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αφετέρου δε το παιδί δεν έχει ακόμα αρχίσει τον κύριο κύκλο εκπαίδευσής του (Δημοτικό), οπότε μπορεί να προληφθεί το πιθανό bullying από τους μελλοντικούς συμμαθητές του.

Εν κατακλείδι, η ωτοπλαστική είναι μια απλή επέμβαση ρουτίνας που μπορεί εύκολα και ανώδυνα να δώσει οριστική λύση σε ένα φαινομενικά απλό πρόβλημα, που μπορεί όμως μελλοντικά να ταλαιπωρήσει του μικρούς ή να έχει ήδη επιβαρύνει ψυχολογικά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
euflag